Vereséggel rajtoltak a kosarasok

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2017.09.25
  • 07:48
  • veszpremkosar.hu
Rossz szájízzel tért haza a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém az átszervezett NB I/B Piros-csoport évadnyitójáról, a második félidőben gyengén muzsikált, csupán két tucat pontot hintett kosárlabdázóink képtelenek voltak érvényesíteni az akaratukat.

A vendégek játékos-keretére pillantott sportbarátok rögvest megállapíthatták, miszerint az a holt idényben jelentősen átalakult: a tavaszi ezüstérmes műhelyből alig maradtak hírmondók. Az újoncok eleinte nem voltak megilletődöttek, Kovács Soma jegyezte a csata első pontjait, kisvártatva Pável Dániel is „felíratott” egy triplát a neve mögé (4-9), majd a királynék városába nyáron visszatért Hegedűs Gergely lemásolta a produkcióját (6-12). A múlt heti első fordulóban kikapott, időt is kért hazaiak csak néztek, mint hal (…helyesebben, mint cápa) a szatyorban, hiszen a mieink pompás tempót diktáltak, közelről és távolról is jól céloztak, ráadásul a védekezésükből sem hiányzott a keménység (9-17). A hazánkba a minap érkezett Ryan Cook is jól szállt be a mérkőzésbe, minden rezdülés arról árulkodott, hogy a faulthatáron „halászott”, mégis fegyelmezett Helmeczi Andrásék nagyobb játékerőt képviselnek (13-21). Az összképbe az is belefért, hogy a negyed végén kicsit kiengedtek: az a periódus az ellenfélé lett.

A második etapban mind több lehetőséget puskáztak el a bakonyiak, néha olyan helyzeteket rontottak el, amit máskor behunyt szemmel is értékesítenek (23-29). Miként a sportban általában lenni szokott, a sok kihagyott dobás, megbosszulta magát, a végül harminchatos értékindexszel zárt Czura Attila és társai vérszemet kaptak. Erre a közelmúltban új csapat építésébe fogott Mérész-mester úgy reagált, hogy magához hívta az övéit (30-31). A tudományt mindazonáltal nem sikerült megállítani: később is maradtak ki büntetők, vagyis a dobóteljesítmény nem akaródzott visszaállni a korábbi, normális kerékvágásba. A vetélytárs az ütközet során először, vezetéshez jutott (33-31), s az egyetemisták hiába próbálkoztak más formációkkal, a fogaskerekek továbbra is hangosan csikorogtak (38-33). Noha Helmecziék „műsorából” hiányzott az összhang, gyakran nem értették meg egymást, az irányító a nagyszünet előtt hátára vette az alakulatát: többek között az ő két hárompontosával vették vissza az előnyt (42-45).

A fordulás után Czinger Zoltán begyűjtötte a negyedik személyi hibáját, de ennek okán a vendég-hívek nem hullajtottak könnyeket, hiszen a hórihorgas center addig jól használta ki az erejét a palánkok alatt. A veszprémiek próbáltak szigorú, csapatszintű hátsó alakzattal szolgálni, ám időnként hiába fékezték meg a riválist (…összesen tizenhat labdát loptak tőlük), a túloldalon szinte csak rossz döntést hoztak (50-47). Sajnos alaposan visszaesett a hatékonyságuk, az értük szorítók kedélyét idegesítő hibákkal és szituációk számolatlan kihagyásával borzolták. Ezzel szemben a nyíregyháziak mind taktikusabbak és fegyelmezettebbek lettek, a kinti dobásaikkal akkortájt uralták az összecsapást (56-49). Hegedűsék „elbeszéltek” egymás mellett a parketten, jó pár labdát adtak el (…a lefújásig tizenhármat, igaz, a hazaiak ezen mutatóban húszig jutottak), emiatt elillant az addigi kevés önbizalmuk is.

Ha sziszifuszi munkával is, de elérték, hogy feljebb jöttek – mi több, rövid időre újra egalizálták az állást –, így a záró felvonás előtt két ponttal járt előrébb a több lepattanót szedett ellenfél (59-57). Az együttesek előadása továbbra sem volt magas színvonalú, ám ami fontosnak tűnt: Cookék ismét lépéselőnybe kerültek (59-61). Az ember a folytatásban sem akart hinni a szemének, hogy a rutinos, nagy csatákat megélt kosárlabdázók milyen ajtó-ablak helyzetekben mondanak csődöt, mintha a gyűrű be lett volna deszkázva (66-65). A hajráig hol az egyik, hol a másik csapat ment, ám 68-65 után a jobban koncentrált, higgadtabb – a mezőnyből pontosabban tüzelt – észak-alföldiek végérvényesen uralták a derbit, ami azt jelentette, hogy az utolsó sípszóig megőrizték a privilégiumukat.

Kosárlabda NB I/B, Piros-csoport, 1. forduló:
Nyíregyháza Blue Sharks–HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 74-69 (17-25, 25-20, 17-12, 15-12)
Nyíregyháza, 200 néző. Vezette: Pozsonyi, Balogh, Bács.
Nyíregyháza: Delegal 3, Czura 31/12, Nagy 14/3, Mokánszki 4/3, Czinger 8. Csere: Oláh 6, Szondi 5, Sitku 2, Vaskó 1. Vezetőedző: Siska János.
Veszprém: Helmeczi 12/6, Pável 6/3, Kovács 6, Hegedűs 16/3, Körtélyesi 17/3. Csere: Cook 12, Schmitz, Szeifert. Vezetőedző: Mérész Csaba.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Nem véletlenül vártuk óvatosan a nyírségi „kirándulást”. Ezzel együtt nem gondoltam, hogy a második félidőre ilyen szinten szétesünk. Elől és hátul is lassúak voltunk; erre az sem lehet mentség, hogy kevesen szálltunk autóbuszra és hosszú utazás állt mögöttünk.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 21
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 20
3. Nyíregyháza Blue Sharks 19
4. PVSK-Kronosz Kiadó 16
5. Tehetséges Fiatalok 17
6. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 15
7. MEAFC 16
8. Calle Pubfood Békés 16
9. MTK Törökbálint 14
10. Vasas Akadémia 14
11. Bonyhádi KSE 15
12. Vásárhelyi Kosársuli 13
13. Nagykőrösi Sólymok KE 14
14. Budapesti Honvéd SE 9
utolsó módosítás 2017. december 15. 15:07
tovább »