Madarász új csapatot épít

  • 1. Futsal Club Veszprém
  • 2017.09.10
  • 14:50
Kilenc távozó, nyolc érkező az NB I-es rajtra készülő 1. Futsal Club Veszprémnél. Madarász János nem gondolkodik helyezésekben, formálódó együttesének fő célja a folyamatos fejlődés.

Alaposan kicserélődött kerettel vág neki az október elején kezdődő idénynek a Veszprém NB I-es futsalcsapata. Finta Péter visszavonult az aktív játéktól, Boromisza Gábor és Sárdi Máté is befejezte futsalkarrierjét (előbbi a VLS Veszprém, utóbbi a Tihany nagypályás csapatára koncentrál a jövőben), Füzy Zsolt Csömörre, Gulyás Márk pedig a TF-hez igazolt. Az egyesület négy, első osztályú rutinnal is rendelkező fiatalja – Petróczi Márton, Hoffer Levente, Erdősi Xavér és Sándor Dániel – egyaránt budapesti tanulmánya miatt hagyta el a klubot.

Képgalériánkért kattintson a fotóra!

Ami az érkezőket illeti, Ruzicska Attila és Gregus Richárd az NB II-es Romhánytól igazolt a királynék városába. A korábbi négyszeres felnőtt válogatott Apatini Márk az NB I-ből kieső Göcsej, Kellner Károly pedig a Győr U20-as csapatát hagyta ott a bakonyiak hívó szavára. Saját utánpótlásbázisából is merített a klub: Bencsik Ádám, Ihász Bence, Hegedűs Ábel és Varga Ádám az előző idényben bronzérmet szerző U20-as csapatból került a felnőttek közé.

– Gregusnak és Ruzicskának is rengeteg tanulnivalója akad még, de mindketten nagyon koncentrálnak az edzéseken. Apatini remek játékos, az érkezők közül jelenleg ő tud a legtöbbet a futsalról, de még ő sem számít „kész” játékosnak. A fiataljainknak viszonylag könnyebb dolguk van, hiszen az U20-as együttesben hasonló munka folyik, mint a felnőtteknél. Igaz, a játéksebesség és a gondolkodás gyorsasága náluk még akadozik – beszélt ez érkezőkről Madarász János vezetőedző, aki Bencsik Ádámra külön is felhívta a figyelmet.

Véleménye szerint a fiatal játékos elképesztő tehetség, óriási értéke lehet a magyar futsalnak. Mint mondta, Bencsikben megvan a kellő csibészség, figyelem és technikai tudás ahhoz, hogy kiváló játékossá váljon.

Kilenc távozó, nyolc érkező – nem túlzást tehát azt állítani, hogy az 1. FCV mesterének új csapatot kell építenie az augusztus közepén megkezdett hathetes felkészülés során. – Valóban így van, s egyáltalán nincs könnyű dolgom. Én azonban élvezem a munkát, s jól érzem magam a fiúkkal. Sorra játsszuk az edzőmérkőzéseket. Legutóbb olyan teljesítményt nyújtott az alakulat, hogy nem győztem tapsolni. Jó úton haladunk afelé, hogy masszív, dinamikus, kellemetlen csapattá váljunk. Ha ez a fejlődés nem áll meg, mindenki meg fog szenvedni ellenünk. Vannak ugyan hullámvölgyeink, de az eddig eltelt időszakban összességében többet kaptam, mint amit vártam – húzta alá a szakember, aki konkrét helyezést illető célkitűzésről még nem tudott beszélni.

– Úgy vélem, hogy a Győr és a Dunaferr mellett a Berettyóújfalu és a Szombathely is nagyon erős lesz idén. Feltétezésem szerint az Aramis és a Nyírgyulaj együttesével képviselhetünk egy kategóriát. A Debrecen, a Bőny és a Ferencváros pedig várhatóan kevésbé lesz masszív, mint mi. Jelen pillanatban nem gondolkodunk helyezésekben. A folyamatos fejlődés a célunk, s meglátjuk, hogy ez a keret mire lesz képes. Négy éve dolgozom itt, háromszor végeztünk közvetlenül a legjobbak mögött, a negyedik helyen, s egyszer ötödik helyen. Ebben az évben lesz a legnehezebb dolgom, de nagyon akaratos ember vagyok, nem akarom az eddigieknél alább adni. Keményen dolgozunk. Bízom benne, hogy ebből a keretből is egy erős gárdát tudok gyúrni.

Cél az Európa-bajnokság – veszprémiek nélkül

Az első osztályú bajnokság idén a szokottnál később, október elején kezdődik (az 1. FCV az Aramis vendégeként kezd majd). A magyar válogatott – amelynek keretében nincs veszprémi futsalos – Lengyelország ellen játszik pótselejtezőt (az első meccset szeptember 12-én Miskolcon, a visszavágót pedig két héttel később Koszalinban rendezik). A párharc győztese kijut a 2018-as szlovéniai kontinenstornára.

– Csalódott voltam a bő keret kihirdetésekor, hiszen csak a Bőny és a Veszprém nem delegált játékost a nemzeti együttesbe. Mindez érthetetlen számomra, hiszen folyamatosan ott vagyunk a legjobbak között. Meggyőződésem, hogy nekünk is van olyan játékosunk, akik befért volna a bő keretbe, de természetesen elfogadjuk a kapitány döntését. Ami az esélyeket illeti, úgy vélem, hogy a magyar válogatott taktikailag előbbre jár a lengyelnél, s csapatként is erősebb ellenfelénél. Kudarcnak tartanám, ha nem jutnánk ki az Eb-re.