Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Erős mezőny a balatonfüredi szörf Raceboard Európa-bajnokságon

2017. szeptember 1. 19:25 // Forrás: MTI
Erős mezőny, 23 ország 120 versenyzője vesz részt hétfőtől szombatig a balatonfüredi szörf Raceboard Európa-bajnokságon.

A magyar szövetség közleményében Kruchina Károly alelnök leszögezte, mivel nem az olimpia évében van, ezért erősnek mondható a nyílt kontinensviadal mezőnye, amelyben Európán kívülről is érkeznek nívós versenyzők Balatonfüredre szeptember 4. és 9. között.

"Az európaiak ott vannak a világ élvonalában, különösen a lengyelek, izraeliek, franciák, spanyolok jók" - hangsúlyozta az alelnök, aki mint fogalmazott, a Balaton kiváló adottságokkal rendelkezik a szörfsport számára, a versennyel pedig a sportági turizmus komoly lökést kaphat, így a tó egész térsége hosszú távon is jól járhat. "Az előrejelzések szerint jó szelünk lesz, tökéletes körülmények között tudjuk megrendezni a futamokat a jövő héten. Mind a szervezők, mind Balatonfüred városa készen áll a verseny megrendezésére".

Kruchina megemlítette, a Balatonon húsz éve nem volt világverseny a szörfözők számára.

"A mérce mindenesetre magasan van, figyelembe véve az idei hazai világversenyeket" - fogalmazott Kruchina Károly példaként hozva, hogy "magas színvonalon valósult, illetve valósul meg" a ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság, a vizes világbajnokság, valamint a még zajló cselgáncs-vb is. "A Budapest 2024 kifejezett kérése volt, hogy a szövetségek a limai döntés előtt minél több vb-t, Eb-t rendezzenek itthon, mutassuk meg, hogy jó házigazdák vagyunk".

A sportvezető hozzátette, a szervezésben partner Magyar Vitorlás Szövetséggel együtt két versenyen - a Finndingi-világbajnokság pénteken rajtolt Balatonföldváron - bizonyíthatják, hogy képesek lettek volna megfelelni az olimpia által támasztott követelményeknek a Balatonon.

A hat olimpián indult Gádorfalvi Áron kiemelte, 17 éve nem versenyzett ebben az osztályban, ezért nehéz felmérnie a mezőny erősségét. Hozzátette, az időjárás nagyban befolyásolja az eredményeket.

"Bizakodó vagyok és a dobogót tűztem ki célnak. Most úgy gondolom, hogy az erős szél kedvezne nekem, de igazából minden akkor derül ki, ha már megy a verseny."

Kifejtette, tenger és tó között szerinte nincs kimondottan nagy különbség leszámítva, hogy a tó édesvizű, egy kicsit más a felhajtóerő és kisebb az áramlás. Mint fogalmazott, a tengeri versenyek is nagyon eltérnek egymástól, mert nyílt vízen nagyok a hullámok, de rengeteg tengeri viadalt rendeznek öbölben, vagy gáttal elkerített területen, ahol hasonlóak a körülmények, mint Balatonfüreden.

Hozzáfűzte, nagy dolognak tartaná, ha sikerülne részt vennie hetedik olimpiáján, mert nagyban motiválja a magyar rekord felállításának lehetősége.

Utassy Loránd szövetségi kapitány a felnőtteknél két riói olimpikontól, Gádorfalvi Árontól és Cholnoky Sárától vár érmet. Mint fogalmazott, erős hazai csapat vág neki a kontinensviadalnak, hiszen Sánta Bence és Varga Gábor is jó formában van, tőlük a legjobb tízbe jutást várják, míg az ifjúsági kategóriában Geiger Richárd, Szlávi Roland és Morvai Bálint okozhat meglepetést várakozásai szerint.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.