Újabb veszprémi kézis ikon tért haza

  • Telekom Veszprém
  • 2017.08.31
  • 04:05
Gulyás István játékosként KEK-et nyert a Fotexszel, szövevényes edzői pályafutása során Kuvaitot is megjárta, most hazatért, hogy a Telekom U20-as gárdájánál kamatoztassa tudását.

Gulyás István hazatérésével újabb emblematikus figurával bővült a Telekom Veszprém utánpótlásnevelő műhelye. A játékosként többek között KEK-et nyerő egykori kiváló irányító az előtte álló kihívásokról beszélt a vehirsport.hu-nak.

Fotó: Szalai Csaba

­– Nem kellett sokat gondolkodnom, hogy rábólintsak a veszprémi klub ajánlatára. Jó érzés hazatérni, óriási kihívást látok az előttem álló feladatokban – szögezte le Gulyás, aki a Telekom U20-as együttesét Tombor Csabával közösen fogja irányítani.

Mint mondta, embereket szeretnének nevelni a bakonyi klubnál, melynek legfőbb erénye, hogy óriási tradíciókból merítkezhet. – Veszprémben ma minden körülmény adott ahhoz, hogy profi munkát végezhessünk. A rangos edzői stábnak az a legfontosabb feladata, hogy átadja azt a tudást, melyet játékosként megszerzett ­– tette hozzá.

Az átszervezés alatt álló másodosztályú bajnokság szeptember közepén rajtol. A Magyar Kézilabda Szövetség döntése értelmében idén már csak U20-as alakulatok indítására van lehetőség az élvonalbeli férfi kluboknak. A 2019/20-as idénytől pedig bevezetik az egycsoportos, országos NB I/B-s sorozatot. A tét tehát tovább nő, miközben meghatározó játékosok hagyták el a „kis Telekomot”. Szita Zoltán kölcsönszerződéssel Balatonfüreden folytatja, Gyene Norbert Orosházára távozott, Szeitl Erik és Tóth Attila pedig Csurgóra igazolt.

Fotó: Szalai Csaba

­– Nehéz helyzetbe kerültünk ezzel a „korosztályvágással”, de a szövetség döntése érthető, hiszen azt a célt szolgálja, hogy az igazán tehetséges magyar fiatalok minél hamarabb áttörhessék az élvonal kapuit ­– húzta alá.

Gulyás Istvántól megtudtuk, hogy a Telekom utánpótlásának életét a felnőtt gárda első embere is figyelemmel kíséri. ­– Ljubomir Vranjes már fel is vázolta, hogy milyen változtatásokat szeretne látni a klub utánpótlás filozófiájában. A fő cél, hogy növeljük a futómennyiséget, s a támadások számát. Ezzel próbáljunk meg kompenzálni, hogy a versenytársak fizikálisan még előttünk járnak.

A szakember kiemelte: tanítványai edzésmunkája példás. – Mindenki profi hozzáállással teszi a dolgát, így nekem is könnyebb a dolgom ­– foglalta össze első benyomásait, az új csapatával ismerkedő tréner, aki a középmezőny elérését tartja reális célkitűzésnek az előttünk álló évadban.

Újra itthon

Gulyás István 1985 ősze és 1999 tavasza között 433 tétmeccset vívott Veszprém-mezben, amellyel kilencedik a klub örökranglistáján. Ezeken 767 gólt szerzett, ő az egyesület 17. legeredményesebb játékosa. A bakonyiakkal kilencszeres magyar bajnok, kilencszeres Magyar Kupa-győztes, s KEK-győztes volt. A magyar válogatott mezét 1993 és 1999 között 84 alkalommal öltötte magára, a nemzeti együttesben 145 találatot jegyzett. Tagja volt a vb-4. és az Eb-6. alakulatnak is.

Iváncsik Gergő és Gulyás Péter búcsúmeccsén is pályára lépett a hazatérő tréner

1999-ben hagyta el a királynék városát, hogy Ausztriában folytassa pályafutását. Négy év légióskodást követően a Nagyatádra került, ahol játékosedzőként harmad- és másodosztályú bajnoki címet is ünnepelhetett. Egyéves ausztriai kitérő után ötéves kuvaiti állomás következett, majd a Dunaferr női csapatánál kapott állást. Onnan Vácra vezetett útja, ahol a bravúros negyedik hely megszerzésének dacára, három héttel a szezon vége előtt felbontották szerződését. Ismét férficsapatnál, Gyöngyösön vállalt két szezont, majd korábbi együttese, az osztrák Köpflach kötötte magához két idényre. Onnan vezetett haza útja a bakonyi megyeszékhelyre.

A veszprémi eredményekhez Lang Zoltántól (sportstatisztika.blog.hu), a válogatotthoz a kezitortenelem.hu oldaltól kaptunk segítséget.

Tabellák
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2017/18
1. Paris Saint-Germain 14
2. SG Flensburg-Handewitt 12
3. Telekom Veszprém 11
4. Kielce 8
5. THW Kiel 7
6. Meskov Breszt 5
7. RK Celje 5
8. Aalborg Handbold 2
utolsó módosítás 2017. november 19. 21:24
tovább »
Férfi kézilabda NB I, 2017/18
1. Telekom Veszprém 20
2. MOL-Pick Szeged 20
3. Grundfos Tatabánya KC 16
4. Balatonfüredi KSE 16
5. Dabas KC VSE 14
6. Sport36-Komló 12
7. Eger SBS Eszterházy 9
8. CYEB Budakalász 8
9. Ceglédi KKSE 7
10. Csurgói KK 6
11. Orosházi FKSE- LINAMAR 4
12. B.Braun Gyöngyös 3
13. Váci KSE 3
14. Ferencvárosi TC 2
utolsó módosítás tegnap 09:58
tovább »