Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Még éhesebb lett a sikerektől

2017. augusztus 2. 20:00
Berobbant a világ élvonalába a hazai rendezésű vb-n a Balaton Úszó Klub versenyzője, Rasovszky Kristóf, akit a sikerei még motiváltabbá tesznek. Edzője, Szokolai László szerint innentől senki nem mehet biztosra a veszprémi fiú ellen.

Az egész ország megismerhette Rasovszky Kristóf nevét, aki a hazai rendezésű vizes világbajnokságon robbant be végérvényesen a köztudatba. Az ifjúsági világbajnok veszprémi úszó öt számban is rajthoz állhatott: nyíltvízen öt, tíz és huszonöt km mellett a váltóban, a Duna Arénában pedig 1500 méteres gyorsúszásban remekelt.

Edzőjével, Szokolai László időrendben haladva tekintettünk vissza a seregszemlére. – Az öt kilométeres nyitány remekül sikerült Kristóf számára, sőt, azt kell mondanom, hogy még több volt abban a számban a hetedik helyezésnél. Ha a célegyenes előtt jobban helyezkedik, akár az érem is összejöhetett volna számára ­– mondta el véleményét a mester tanítványa első „fellépésről”.

Kristóf is osztotta trénere meglátását. ­– Négy és fél kilométeren keresztül remekült alakult a versenyem, de az utolsó 500 méteren szorítóba kerültem, s nem sikerült úgy hajrázni, ahogy azt szerettem volna – tette hozzá a húszéves tehetség, akit az sem zavart meg a folytatásban, hogy a verseny végeztével sokáig az ötödik helyen írták ki, majd végül célfotó alapján a hetedik helyre sorolták vissza. ­­– Gyakorlatilag otthon úszhattam a füredi öbölben, ami hatalmas energiákat mozgósított bennem, így eszembe sem jutott a csalódottság a 10 km-es verseny előtt ­– emlékezett vissza.

Rasovszky Kristóf Rasovszky Kristóf

Három nappal később a nyíltvízi úszás olimpiai számában, 10 km-en aztán tényleg az ötödik helyen csapott célba. Teljesítményében keresve sem talált hibát Szokolai, s „Rasó” is tervszerűnek nevezte produkcióját. Ráadásul ezekben a napokban ez volt a magyar küldöttség addigi legjobb eredménye, így bőven jutott elismerésből a fiatal sportolónak, aki élvezte, hogy ennyien odafigyeltek az úszására.

Két napra rá a váltóban aztán félretette a taktikát, s apai anyait beleadva tempózott a társakért. Remekül szerepelt: az egyik legjobb köridő az ő nevéhez fűződik. Edzője szerint komoly potenciál rejlik a hetedik helyen befutó vegyes összetételű váltóban, ami azért különösen pozitív, mert szó esett arról, hogy a versenyszám idővel bekerülhet az olimpiai programba is.

Másnap a rendkívüli megpróbáltatást jelentő huszonöt kilométeres távon csapott a magyar tenger hullámai közé. ­– A leghosszabb táv rajta előtt azt mondtam, történjen bármi, ez egy sikeres világbajnokság volt. Sajnos Kristóf a nők lekörözése során bekerült egy olyan tömörülésbe, ahonnan nem volt számára kiút, majd egy ágyéki rúgást követően feladni kényszerült a viadalt. Ez benne van a pakliban, összességében viszont így is minden várakozást felülmúló sikerről beszélhetünk. Bizakodással tekinthetünk a jövőre, a jövőben senki sem mehet biztosra, ha Kristóf is a vízben van ­– összegzett Szokolai.

– Nem így szerettem volna befejezni a versenyt Balatonfüreden, de sikerült hamar túllendülnöm a történteken, hiszen hátra volt még az 1500 gyors a Duna Arénában ­– fűzte hozzá Rasovszky, aki megelőzve honfitársát, Kalmár Ákost múlt szombaton 24. helyezéssel zárta a világbajnokságot.

Nincs megállás azonban a veszprémi fiú számára: a mai napon spanyolországi Naviaba utazik mester és tanítványa a nyíltvízi Európa Kupa következő állomására. A sorozat pontversenyét két futam után két győzelemmel Rasovszky Kristóf vezeti.

A jövővel kapcsolatban egyetértésben kijelentették, a nyíltvízi úszás lesz a fő csapásvonal Kristóf számára, ami ugyanakkor nem jelenti azt, hogy felhagynának a medencés versenyzéssel.

A BÚK versenyzője hozzátette, korántsem lakott jól a vb sikerrel. Sőt, már a soron következő Európa-bajnokságon is éremért szeretne harcolni, s azt követően is folyamatosan lépdelne felfele helyezésekben.

Zatkalik Dániel
további cikkek
Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel úszás Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel Negyvenegy fős lesz a magyar csapat júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon: a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző, a nyílvízi viadalokat illetően négy-négy sportoló várja a kontinensviadalt. A keretben a Balaton ÚK Veszprém háro kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott van.  2024. április 18. 20:40 Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! úszás Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! Sárkány Zalán diadalmaskodott 800 méteren a Duna Arénában rendezett országos bajnokság pénteki záró napján két veszprémi klubtársa, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid előtt. 2024. április 12. 21:05 A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók úszás A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók Betlehem Dávid a keddi, 1500 méter gyorson aratott győzelme után szerdán 400 méteren is diadalmaskodott a Duna Arénában zajló országos bajnokság szerdai versenynapján. 2024. április 10. 21:43 Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Balaton Úszó Klub Veszprém Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Betlehem Dávid a nyerte 1500 méter gyorson a három olimpiai szintes különversenyét a Duna Arénában zajló országos bajnokság keddi nyitónapján. 2024. április 9. 20:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.