Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Ezüstérmes a férfi vízilabda-válogatott

2017. július 29. 22:10 // Forrás: MTI
Világbajnoki ezüstérmes lett Budapesten a magyar férfi vízilabda-válogatott, miután 8-6-ra kikapott a horvátok legjobbjaitól a szombat esti döntőben.

Ez a magyar csapat hetedik vb-ezüstje.

Eredmény, vízilabda, döntő, férfiak:
Horvátország-Magyarország 8-6 (4-0, 0-2, 2-2, 2-2)
góldobók: Sukno 3, Garcia 2, Loncar, Jokovic, Macan 1-1, illetve Vámos 3, Török, Erdélyi, Manhercz 1-1

Megjósolhatatlan volt az aranyéremért zajló meccs előtt, hogy melyik válogatott veszi majd sikerrel az utolsó akadályt is a vizes vb férfi pólótornáján, a teljesen kiegyenlített esélyek miatt. Nem segített a latolgatásban az utolsó két év egymás elleni statisztikájának felemlegetése sem, hiszen 2015-től a mostani világbajnoki döntőig hatszor találkozott a két gárda, s három vereség mellett három győzelem alkotta a mérleget mindkét oldalon. A fél tucat meccsből négyet felkészülési tornákon vívtak egymással a felek (két siker itt is, ott is), a két tétmérkőzést tekintve pedig a horvátok a 2015-ös világliga szuperdöntőjének csoportkörében diadalmaskodtak 15-12-re, míg a magyar válogatott a 2016-os Európa-bajnokság negyeddöntőjében aratott 8-5-ös sikert.

MTI Fotó: Czeglédi ZsoltMTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az utóbbi idők nemzetközi eredményességét tekintve Horvátország alakulata a tavalyi riói olimpia, s a tavalyelőtti vb ezüstérmeseként, viszont a legutóbbi - 2016-os - Eb hetedik helyezettjeként érkezett Budapestre, míg a magyarok olimpiai ötödikként, vb-hatodikként és Eb-harmadikként várták a szombat esti ütközetet. A múlt pólós képéhez tartozik, hogy a horvátok csak egyszer, 2007-ben, a magyarok viszont háromszor is - 1973-ban, 2003-ban és 2013-ban - világbajnokságot tudtak nyerni.

A Hajós uszodában zsúfolt nézőtér, vagy nyolcezer lelkes szurkoló előtt kezdődött a döntő, horvát akciógóllal. A rivális egyik legjobbja, a csapatkapitány Sandro Sukno volt eredményes. Majd kimaradt a magyar emberelőny, Luka Loncar viszont nem hibázott. Újabb hazai emberelőnyön belül két magyar kapufa következett, Maro Jokovic találatával pedig már 3-0 volt a jóval pontosabban és higgadtabban játszó horvátok javára. Mi több, a szerencse is az ő oldalukra állt, amikor a nyitónegyed hajrájában Marko Macan alakítása nyomán "bevánszorgott" Nagy Viktor kapujába a labda.

A második negyed elején Vámos Márton balkezes bombája célba ért, a hálás publikum hatalmas "hangrobbanással" üdvözölte a szépítő találatot, hosszan zúgott a "Hungária, Hungária!". Két kivédekezett támadás után Török Béla távoli lövése is a hálóba jutott, 4-2-re felzárkózott a magyar válogatott. Közben Nagy egyre nagyobbakat védett, a támadások befejezésével azonban gondok akadtak, így a nagyszünetre kétgólos horvát előnynél mentek el pihenni a csapatok.

A harmadik negyed Erdélyi Balázs emberelőnyben szerzett góljával indult. A horvátok egyre inkább elbizonytalanodtak, a kapufa is többször kisegítette a magyar csapatot, esély nyílt az egyenlítésre. A negyed felénél Märcz Tamás szövetségi kapitány időt kért, előnyhöz jutott a hazai gárda, s Manhercz Krisztián nem hibázott (4-4). Hosszú gólszünet után a blokkról bepattanó lövéssel a horvátok ismét vezetéshez jutottak Javier Garcia révén, aki úgy volt másodszor is eredményes, hogy megint védekező kézről került a hálóba a labda.

A befejező nyolc percben Nagy-bravúrok után már nem sikerült az újabb emberhátrány kivédekezése: Sukno lövése a hálóban kötött ki. Vámos gyorsan válaszolt, időkérést követően pedig újfent ő jeleskedett: harmadik lövésével harmadik gólját jegyezte. A túloldalon is lett azonban egy triplázó, Sukno módosította 8-6-ra a meccs állását, amellyel beállította a végeredményt.

Korábban:

a 7. helyért:
Ausztrália-Oroszország 10-7 (4-3, 2-2, 3-1, 1-1)

az 5. helyért:
Montenegró-Olaszország 5-4 (1-1, 1-1, 3-2, 0-0)

a 3. helyért:
Szerbia-Görögország 11-8 (5-3, 2-1, 3-3, 1-1)

A végeredmény:
1. Horvátország
2. Magyarország
3. Szerbia
4. Görögország
5. Montenegró
6. Olaszország
7. Ausztrália
8. Oroszország
9. Spanyolország
10. Japán
11. Kazahsztán
12. Brazília
13. Egyesült Államok
14. Franciaország
15. Kanada
16. Dél-afrikai Köztársaság

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.