Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Drámai végjátékban maradtak le a juniorok az elődöntőről

2017. július 27. 23:40
Az utolsó percig nyílttá tette a spanyolok elleni negyeddöntőt a magyar junior férfi kézilabda-válogatott. A bravúr ezúttal elmaradt: a spanyolok mentek a négy közé utolsó perces góljuknak köszönhetően.

A legjobb négy közé jutásért lépett pályára csütörtök este a magyar junior férfi kézilabda-válogatott az algériai U21-es vb-n. A mieink az addig veretlen Szlovénia hosszabbításos legyőzésével vették az előző akadályt. Negyeddöntőbeli ellenfelünk, Spanyolország Argentínát múlta felül hat góllal.

A kilencgólos Győri ezúttal is igazi vezére volt a junior-válogatottnak (archív fotó: IHF)A kilencgólos Győri ezúttal is igazi vezére volt a junior-válogatottnak (archív fotó: IHF)

Idegesen, rengeteg hibával kezdte a mérkőzést a magyar csapat. Gyurka János szövetségi edző már rögtön a meccs elején ki is kérte idejét, hogy megnyugtassa tanítványait (3. perc: 0-3). Hiába védett többször is bravúrral Rózsavölgyi, a kipattanók rendre spanyol kezekbe kerültek, így tovább nőtt a mieink hátránya (6. perc: 0-5).

Török törte meg csapata nyolcperces gólcsendjét, amely így megkezdte a kapaszkodást. Győri, majd Fekete is betalált, miközben védekezésben is agresszívebb, pattogósabb falat húztak a mieink Rózsavölgyi kapuja elé (11. perc: 4-6).

Győri és Ligetvári is beköszönt átlövésből, de Rózsavölgyi is hozzátette a magáét, melynek köszönhetően egy gólra zárkózott a magyar együttes (18. perc: 6-7). A spanyolok mestere, Javier Martin megelégelte övéi hatperces gólcsendjét, jött is az egyperces tanácskozás.

Gyorsítottak játékukon a hispánok, el is húztak ismét hárommal (20. perc: 6-9), volt válasza a mieinknek: Tóth Attila, Füzy és Ligetvári is gólt jegyzett (23. perc: 9-10). Odriozola találata után ismét a veszprémi átlövő volt eredményes, s az egyenlítésért támadhatott a Gyurka-csapat (24. perc: 10-11). A spanyolok hajráztak jobban: Ligetvári gólja és gólpassza ellenére is nőtt a hátrányunk a pihenő előtt (12-15).

Ligetvári kiállítása miatt emberhátrányban kezdtek a magyarok forudulást követően, Győrit emberfogással próbálták kivenni a játékból. Kihasználták előnyüket a spanyolok, akik 3-0-s etappal kezdtek (34. perc: 12-18). Volt tartás a mieinkben: Szita betörésből, Győri biztos kézzel értékesített büntetőivel, Tóth pedig átlövésből szólt hozzá a meccshez fontos pillanatokban (40. perc: 16-18).

Füzyt szórták ki két percre, Rózsavölgyi két fontos védést is bemutatott, Tóth pedig elöl tette a dolgát a folytatásban (17-19). Rossz csere miatt ismét emberhátrányba kerültek a Ligetváriék, két szélsője révén büntetett is az ellenfél (17-21). Innen is felállt a Gyurka-legénység: Szita, Győri és Tóth brillírozott elöl, Rózsavölgyi pedig extázisban védve tette a dolgát a kapuban. Győri egalizált büntetőből, a spanyolok mestere pedig rögtön kikérte idejét (21-21).

Ligetvári bizonyult tarthatatlannak, Ubornyákot viszont kiszórták két percre a játékvezetők. Kivédekezték a mieink emberhátrányukat, hét a hat elleni mezőnyjátékból Fekete volt eredményes, azonnal jött a válasz a másik oldalon (54. perc: 23-22). Tóth kapufája után egyenlítettek Javier Martinez fiai: az utolsó öt percre meccsnullal fordultak a felek.

Marquez szerzett előnyt övéinek, két és fél perccel a vége előtt Gyurka János tette le az időkérést jelző zöld táblát. Füzy vágta be a vonalról. Pár másodperccel a vége előtt a legjobb négybe lőhetette volna csapatát Tóth, helyzete azonban kimaradt: a rendes játékidőben nem bírtak egymással a felek (24-24).

Győri duplázott a hosszabbítás elején, de a rendre volt válasza az ellenfélnek (26-26). Fekete a szélről, Győri pedig test mellől bombázott a kapuba. Gábor szabálytalankodott, az időn túli hetest Gomez váltotta gólra (28-27).

Nem indult jól a hosszabbítás második félideje, rögtön egyenlítettek a hispánok, majd újabb rossz csere miatt Győri ülhetett le a kispadra két percig. Gomez vágta be helyzetét, amire Füzy válaszolt beállóból (70. perc: 29-29). Az utolsó percben a spanyolok vezethettek támadást, Rózsavölgyi hiába védte a kapujára érkező átlövést, a kipattanó a spanyol szélső kezében landolt, aki kíméletlenül bevágta a hálóba a játékszert (29-30). Erre már nem volt válasza a hősiesen küzdő Gyurka-csapatnak, így Spanyolország folytathajta a legjobb négy között.

A magyar válogatott szombaton Tunéziával találkozik, ha nyer, az ötödik helyért játszhat a macedón–orosz meccs győztesével.

Férfi kézilabda U21-es világbajnokság, negyeddöntő:
Magyarország–Spanyolország 29-30 (12-15, 24-24) – hosszabbítás után
Magyarország: Rózsavölgyi, Pásztor (kapusok), Győri 9 (3), Ligetvári 6, Füzi 4, Fekete, Tóth A. 3-3, Varju, Szita, Török, Kovács M. 1-1, Ubornyák, Szakály, Schmid, Gábor. Szövetségi edző: Gyurka János.
Kiállítások: 14, ill. 2 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 3/2.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.