Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Hetedik a magyar váltó, a franciáké az aranyérem

2017. július 20. 11:34 // Forrás: MTI
A hetedik helyen végzett a magyar váltó a nyíltvízi úszók csütörtöki csapatversenyében a vizes világbajnokságon, Balatonfüreden.

A Balatonfüreden rendezett viadalon az elmúlt napok 2,5 kilométeres pályájához képest átalakított, 1250 méteres kört kellett négyszer teljesítenie az új lebonyolítású viadalon a 19 váltó tagjainak, a csapatok mindegyikét két-két férfi és nő alkotta.

Novoszáth Melinda, Rasovszky Kristóf, Juhász Janka és Gyurta Gergely - MTI fotó: Szigetváry ZsoltNovoszáth Melinda, Rasovszky Kristóf, Juhász Janka és Gyurta Gergely - MTI fotó: Szigetváry Zsolt

A Juhász Janka, Rasovszky Kristóf, Novoszáth Melinda, Gyurta Gergely összeállítású magyar négyesből az öt kilométeren 27. Juhász ugrott vízbe elsőként, a bolyt a japánok egyik férfiversenyzője, Josuke Mijamoto vezette fel.

A mezőny harmada választotta azt a taktikát, hogy női versenyző teljesíti először az 1250 métert, így elnyúlt sorban úszták az első kört. A nagy üdvrivalgás közben a váltáshoz érkező 17 éves Juhász 1:03.4 perces hátránnyal a 18. helyen adta át helyét Rasovszkynak, aki tíz kilométeren ötödik, öt kilométeren hetedik helyet szerzett eddig a vb-n.

A vezető amerikaiak mögött kis csoportokra szakadt a mezőny, amelyben Rasovszky nagyon jól úszott, a lemaradás felét ledolgozta. Így hetedikként csapott Novoszáth Melinda tenyerébe a stégnél, ezzel indította útnak társát, aki 34.4 másodperccel az élre álló britek versenyzője mögött kezdett.

Novoszáth öt kilométeren 28. lett, ezúttal pedig 1:27.5 perces lemaradással váltott az óriási fölénnyel vezető britek mögött. Gyurta Gergely a 11. pozícióból vágott neki az utolsó körnek, a még dobogós helyen álló olaszokhoz képest 37 másodperces hátrányban.

Az élen a franciák megelőzték a végül a dobogóról is leszoruló briteket, míg Gyurta a brazilok utolsó emberével vívott nagy csatát, ám végül két testhosszal lemaradt riválisától, így hetedik helyre hozta be a magyar csapatot 1:17.8 perc hátránnyal.

Az aranyérmet a francia váltó szerezte meg az amerikaiak és az olaszok előtt.

"Nagyon nehéz volt, tiszta erőből úsztam, talán az elején lazábban kellett volna. Aztán láttam magam előtt a brazil srácot, tudtam, hogy fel kell úsznom rá. Ez sikerült a végére, de amikor megpróbáltam megelőzni, folyton beúszott elém, így sajnos nem tudtam feljebb jönni" - értékelt az MTI-nek Gyurta Gergely, aki reálisnak nevezte a hetedik helyet.

Előretekintve elmondta, pénteken a 25 kilométer vár rá, de leginkább a medencés versenyekre, a 800 méter gyorsra, illetve fő számára, a 400 méter vegyesre koncentrál.

Rasovszky Kristóf leszögezte, örül, hogy társai elégedettek voltak a teljesítményével.

"Az volt a lényeg, hogy mindenki mindent beleadjon, és ez sikerült. Büszke vagyok, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek" - hangsúlyozta, egyúttal kiemelte, furcsa volt számára a mezőny, hogy nőkkel is kellett úsznia, így nehéz volt felmérnie, hol tart. "Arra koncentráltam, hogy minél gyorsabban meglegyen ez a kör. Jól esett belülről, hogy több csapatot is meg tudtam előzni közben".

Juhász kiemelte, örült neki, hogy jóval kisebb mezőnyben kellett úsznia, mint öt kilométeren. Mint fogalmazott, "a lányok sokkal harciasabbak, karmolnak, a fiúknál ez kissé visszafogottabb".

"Túlságosan koncentráltam a német lányra, inkább az előttem lévő bolyra kellett volna összpontosítanom. Öt karcsapásnyira nem figyeltem, és elléptek" - mondta Juhász Janka. "A váltóban teljesen átszellemül az ember, tudja, hogy nemcsak magáért, hanem a magyar csapatért is küzd. Nagyon jó érzés volt, kirázott a hideg."

"Majdnem maximális iram volt 1250 méteren keresztül, óriási lelkierőt adott, hogy egymásért szurkoltunk a csapattársaimmal. Megbeszéltük, hogy ha a végén félholtan húzzuk is ki egymást a vízből, akkor is mindent megteszünk egymásért" - hangsúlyozta Novoszáth Melinda. Kiemelte, első világbajnokságán a hetedik hely a rendkívül erős versenyben "gyönyörű helyezés" számára.

Eredmények, nyíltvízi úszás, csapatverseny (4x1250 m):
világbajnok: Franciaország (Océane Cassignol, Logan Fontaine, Aurélie Muller, Marc-Antoine Olivier) 54:05.9 perc
2. Egyesült Államok (Brendan Casey, Ashley Twichell, Haley Anderson, Jordan Wilimovsky) 54:18.1
3. Olaszország (Rachele Bruni, Giulia Gabbrielleschi, Federico Vanelli, Mario Sanzullo) 54:31.0
...7. MAGYARORSZÁG (Juhász Janka, Rasovszky Kristóf, Novoszáth Melinda, Gyurta Gergely) 55:23.7


Így értékelte újabb hetedik helyezését Rasovszky Kristóf

A veszprémi Balaton Úszó Klub versenyzője a Magyar Úszó Szövetségnek adott interjújában beszélt a délelőtti 5 km-es csapatverseny tapasztalatairól.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.