Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Otthon vannak a vízen

2017. július 3. 9:51
A Pannon Egyetem balatoni evezős flottája lassan két évtizede kínál sportolási lehetőséget a magyar tengeren. A mára több mint nyolcvan klubtagot számláló VESC balatonalmádi vízisport műhelyét mutatjuk be.

A Pannon Egyetem sportélete közel 65 éves múltra tekint vissza. Nem sokkal az intézmény alapítása után létrejött a Veszprémi Lombik Sport Kör is, amely a Testnevelés Tanszékkel karöltve biztosított sportolási lehetőséget a diákoknak. Az évek során több néven is emlegették, ma Veszprémi Egyetemi Sport Club néven fut az intézmény sportköre, amely jelenleg nyolc szakosztályt – asztalitenisz, falmászás, floorball, kézilabda, kosárlabda, röplabda, tenisz, vízisport – foglal magába.

Fotó: Kovács BálintFotó: Kovács Bálint

A veszprémi egyetemi sportélet zászlóshajója, a Veszprémi Egyetemi Sport Club 1999-ben, többek között Szentessy Balázs elévülhetetlen érdemeinek köszönhetően tette meg az első lapátcsapásokat a Balatonon. A Pannon Egyetemen testnevelői munkát vállaló Szentessy Balázs ugyanis magával hozta kajakját, amivel tanítványaira is átragasztotta az evezős sportok iránti olthatatlan lelkesedését. Pár év elteltével pedig már szervezett körülmények között versenyezhettek a hallgatók.

Ekkortájra datálódik a Balatoni Regatta evezősverseny születése is, melyet Gaál Zoltán, a Veszprémi Egyetem korábbi rektorának felkérésére honosítottak meg. A viadalt az Oxford–Cambridge evezősverseny mintája alapján álmodták meg a szervezők, amelyen a veszprémi és keszthelyi kampusz diákjai mérik össze erejüket évről évre.

Az idei esztendőben felnőtt korba lépő evezős szakág több mint nyolcvan főnek biztosít sportolási lehetőséget az egyetem által üzemeltetett balatonalmádi Nereus Park Hotelben. Az evezősök mindennapjairól az alapító, Szentessy Balázs mesélt.

– Kicsik és nagyok, amatőrök és profik, egykori és jelenlegi egyetemisták, környékbeliek teszik ki azt a több mint nyolcvanfős csapatot, akik állandó klubtagként sportolnak nálunk. Hangárunkban három fix üléses tízevezős kormányos hajó, három négyszemélyes indiánkenu és húsz kenu található, amelyek között egy- és kétüléses típusokból válogathatnak az érdeklődők – mutatta be a VESC balatoni evezős flottáját Szentessy Balázs, aki elmondta, a náluk található hajótípusokkal elsősorban a kezdő és amatőr kenusokat, kajakozókat és evezősöket célozták meg.

– A Balaton sajátos adottságai miatt stabilabb hajókat választottunk, mivel elég gyakori, hogy „tengeri” körülmények uralkodnak a tavon. A nagyobb hajóink szinte felboríthatatlanok, így a kezdők is nyugodt szívvel szállhatnak vízre – tette hozzá, de kitért arra is, hogy minden civil érdeklődőt szeretettel várnak a klubnál, nem csak az egyetem hallgatói számára adottak a lehetőségek.

Az evezős szezon jóval hosszabb a klasszikus balatoni strandszezonnál: március közepétől ideális esetben akár karácsonyig is eltart, s a téli kényszerszünetre is van megoldás. – A Pannon Egyetem konditermében nyolc ergométeres evezőgépet vehetnek igénybe azok, akik télen is formában szeretnék tartani magukat – jegyezte meg.

Ahogy a VESC összes szakosztályánál, a vízisportolóknál is közel teljes mértékben visszaforgatják a befolyó tagdíjakat különböző fejlesztésekre – árulta el a VESC első embere. – A tagdíjak mellett pályázati forrásokból, s egyetemi támogatásból finanszírozzuk a klubot, de piaci szolgáltatással is jelentkezünk. Csapatépítő tréningeket, céges napokat is szervezünk. Egy tízszemélyes hajó irányítása komoly kooperációt igényel, ami remek alkalom a csapattagok közötti összhang fejlesztésére – húzta alá, majd azt is megtudtuk, hogy a költségcsökkentés jegyében kollektív munkában, diákjaival közösen végzik vízijárműveik karbantartási munkálatait.

Az eredmények sem kerülik el a VESC evezőseit: az idei Magyar Egyetemi–Főiskolai Országos Bajnokságon a hölgyek és a férfiak között is a veszprémi fix üléses tízevezős hajó ért elsőként célba.

Amennyiben csatlakozni szeretne a VESC vízi csapatához, keresse Szentessy Balázst a Pannon Egyetem Testnevelési Intézetében vagy a szentess@almos.uni-pannon.hu e-mail címen.


Névjegy

Szentessy Balázs a Duna-parttól százötven méterre, Neszmélyen élte gyermekéveit. A Komárom-Esztergom megyei településen ivódott vérébe a víz szeretete, ahol már egészen kis korában megtanult úszni, valamint ladikon, kenuban, s csónakban evezni. Huszonhárom évvel ezelőtt, 1994-ben sodorta az élet a Veszprémi Egyetemre, ahol testnevelő tanárként állt munkába. Három évvel később létrehozta a Veszprémi Egyetemi Sport Club berkein belül az evezős szakágat. 2013 óta – egy év megszakítással – az egyesület ügyvezetőjeként irányítja az egyetemi versenysportot.

Galéria
Otthon vannak a vízen
Zatkalik Dániel

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.