Generációváltás a Telekom NB I/B-s gárdájánál

  • Telekom Veszprém U20
  • 2017.06.22
  • 08:00
A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) szabályváltoztatásának következtében jövőre U20-as együttest indít a Telekom Veszprém az NB I/B-ben. Egysornyi távozó mellett új edző is érkezik a „kis Veszprém” élére.

Remek idényt zárt a Telekom Veszprém utánpótlásműhelyének legmagasabb szinten jegyzett együttese: a Telekom U23 a negyedik helyet szerezte meg a másodosztályú kézilabda-bajnokságban. Tombor Csabát, a gárda trénerét arra kértük, értékelje tanítványai teljesítményét.

Tombor Csaba

– A veszprémi kézilabda akadémiának van egy hitvallása, miszerint nem az eredményesség az elsődleges, hanem az, hogy játékosokat neveljünk a magyar kézilabdázásnak, s a felnőtt keretnek – fogalmazta meg Tombor Csaba a veszprémi utánpótlásbázis ars poeticáját beszélgetésünk elején. E folyamatban meghatározó szerep jut az U23-soknak, hiszen a játékosaik közül hatan junior, hárman pedig ifjúsági válogatottnak mondhatják magukat. A sor itt még nem ért véget: Szita Zoltán, Tóth Attila és Szeitl Erik a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott nemrégiben.

Szita Zoltán alaposan megszórta az ellenfeleket

– Döcögősen indult a pontvadászat, az őszi teljesítményünk hektikusra sikerült. Javier Sabaté vezetőedző kérésére kevesebb játéklehetőséget jutottak azok a fiatalok az NB I/B-ben, akik beugorhattak volna egy esetleges sérülés esetén az első csapathoz. Ez idő alatt óriásit fejlődött a 1998-as korosztály, melynek köszönhetően tavasszal már olyan meccseket is meg tudtunk nyerni, ahol hiányzott egy-két húzóemberünk – összegzett az egykori kiváló jobbszélső.

A „kis Veszprém” játékosai pedig valóban hatalmas léptek előre. Egy évvel ezelőtt épp’ hogy megmenekültek a kiesés elől, a hátunk mögött hagyott idényben viszont az utolsó másodpercig harcban voltak a bronzéremért. – Igazi csapatmunka áll a siker mögött. Josep Espar Moya rengeteget segített nekem az egyéni képzés és a játékrendszer kapcsán is, de Ivo Diaz és Rapatyi Tamás kollégám is oroszlánrészt vállalt a munkából.

Meccs előtti fogadkozás a Telekom U23-nál

A bravúros bajnoki negyedik helyezés mellett az is jelzi a szakmai munka minőségét, hogy kapkodnak a veszprémi fiatalok után az élvonalbeli klubok. Füzy Dánielt szezon közben igazolta le az Eger, Dávid Máté pedig Ceglédre tért haza. Tóth Attila és Szeitl Erik Csurgón folytatja pályafutását, Schmid Péter Svájcba igazol, Szita Zoltán pedig a Telekom felnőtt csapatánál kapott profi szerződést.

– Amire igazán büszkék lehetünk, hogy a felnőtt gárda utolsó bajnokiján szinte a komplett csapatot az utánpótlás adta. Bizonyították a fiatalok, hogy rájuk lehet bízni egy NB I-es mérkőzést, akár idegenben is – tette hozzá Tombor az Orosháza elleni sikerre utalva.

Ubornyák ziccerben (archív fotó)

Ahogy arról korábban beszámoltunk, jelentős változások lépnek életbe a honi kézilabdázás második vonalában. A Magyar Kézilabda Szövetség döntése értelmében a férfiaknál már idén megszűnnek az U23-as csapatok, helyüket az U20-as egyletek váltják.

A kispadon is lesz változás: Tombor Csaba az ificsapatnál folytatja munkáját, helyét az Ausztriából hazatérő Gulyás István veszi át az U20-sok élén.

A tét tovább nő, hiszen öt együttes búcsúzik a második vonaltól a következő szezon végén, egy esztendővel később pedig a legjobb nyolcban kell végeznie annak, aki az egycsoportos másodosztályban szeretne versenyezni.

Tabella
Férfi kézilabda NB I/B Nyugati csoport, 2017/18
1. VECSÉS SE ÉL-TEAM 30
2. AGROFEED ETO SZESE 27
3. PLER-Budapest 23
4. Szigetszentmiklósi KSK 21
5. Telekom Veszprém U20 19
6. Balatonfüredi KSE U20 18
7. Veszprémi KKFT 16
8. Százhalombattai KE 15
9. Pécsi VSE 14
10. Tatai AC 14
11. NEKA 13
12. KK Ajka 6
13. Grundfos Tatabánya KC U20 6
14. Csurgói KK U20 2
utolsó módosítás 2018. február 19. 06:44
tovább »