Remekelő veszprémi utánpótláscsapatok

  • labdarúgás
  • 2017.06.19
  • 05:30
A Veszprém FC USE U15-ös korosztálya ezüstérmes lett, az U17-es labdarúgók pedig a bajnoki cím begyűjtése után már a feljutásért csatáznak.

– Három év munkája érett be – így értékelte a Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás SE U15-ös legénységének teljesítményét a csapat trénere, Donát Máté. A fiatal szakember három esztendeje kapta meg edzői karrierje első együttesét. Az idei bravúros szezon végén pedig az első dobogós helyezés megjött: második lett a VFC USE U15 a másodosztályú labdarúgó-bajnokság Észak-nyugati csoportjában.

Donát Máté és csapata

A tizenhat csapatos pontvadászat igazán kemény ellenfeleket tartogatott a bakonyiak számára, hiszen itt rúgták a bőrt a szombathelyi, gyirmóti és soproni fiatalok és végső győztes zalaegerszegi akadémia legjobbjai is.

Donát Máté szerint a szezon legnagyobb kihívását a gárda rövid kispadja jelentette, azonban a középiskolai felvételi előtt álló tanítványai így is kitettek magukért. A toronymagasan kiemelkedő ZTE akadémistái mögött már négy fordulóval a vége előtt biztos volt a veszprémiek második helye.

A VFC USE mindössze huszonhat esztendős edzője szakmája tanulási fázisairól is mesélt. – Ahhoz, hogy valaki eredményes és jó munkát végezzen, elengedhetetlen a napi felkészültség. Minden tréninget tökéletesen meg kell tervezni, különben a gyerekek rögtön jelzik, hogy nem az elvárásaiknak megfelelő munka zajlik – mesélte a tréner, aki szaklapok tanulmányozásával, más csapatok edzéseinek látogatásával, s a motiváció terén is igyekszik napról napra fejlődni. Eközben pedig tanítványaival szemben is egyre magasabb mércét támaszt.

– Változnak a generációk, változik a fiatalok futballmentalitása is. Nem is olyan rég, mikor még játékosként rúgtam a bőrt, rendre azt hallgattam az idősebbektől, hogy bezzeg az én időmben csak a futball létezett. Pár évvel később, a másik oldalról nézve én is azt tapasztalom, hogy lazul a fiatalok hozzáállása – osztotta meg véleményét Donát Máté, elismerve, hogy a gyerekeknek iskolai feladataik teljesítése mellett nem is nagyon marad idejük a plusz egyéni képzésre.

Egy lépésre a feljutástól az U17-es gárda

Az U17-es korosztály megnyerte a harmadosztályú bajnokság Észak-nyugati csoportját, amivel kivívta az osztályozós jogot. Tóth Gábor együttese szombat délután sikerrel vívta meg a második vonalhoz vezető első lépcsőfokot, hiszen a siófoki 1-1-es döntetlen után a veszprémi visszavágón hosszabbításban múlta felül a Balaton-partiakat. A feljutásért a Dunaújvárossal mérhetik majd össze erejüket.

Tabella
Férfi labdarúgás, NB III Nyugati csoport, 2017/18
1. Kaposvári Rákóczi FC 35
2. Érdi VSE 35
3. FC Ajka 31
4. Pápai Perutz FC 28
5. Tarr Andráshida SC 28
6. Puskás Akadémia FC II. 26
7. Videoton FC II. 25
8. Csepel FC 24
9. Dunaharaszti MTK 23
10. III. Ker. TVE 22
11. BKV Előre 20
12. Pénzügyőr SE 17
13. Csornai SE 13
14. VLS Veszprém 13
15. Gyirmót FC Győr II. 11
16. THSE-Szabadkikötő 11
utolsó módosítás 2018. február 19. 06:45
tovább »