Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mocsai elárulta a siker titkát

2017. április 29. 10:10
Mocsai Lajos péntek délután Mesterfogások címmel tartott előadást korábbi sikerei helyszínén, a Veszprém Arénában. Beszédében a jó vezető ismérveit vette górcső alá, s elmondta azt is, mi kell ahhoz, hogy egy közösség erején felül teljesítsen.

Péntek délután a Veszprém Aréna VIP termében gyűltek össze a Bakony-Balaton régió gazdasági életét meghatározó vállalatvezetők és tulajdonosok, méghozzá azzal a céllal, hogy részt vegyenek a „Sikeres helyek, helyi sikerek” nevezetű kerekasztal-beszélgetésen.

Mocsai Lajos öt éven keresztül irányította a veszprémi kézilabdacsapatot, ezalatt nem csak hazai vizeken szállította az eredményeket, hanem a Kupagyőztesek Európa Kupáját is elhódította csapatával. Minden idők egyik legsikeresebb magyar kézilabdaedzője jelenleg a Testnevelési Egyetem rektoraként dolgozik a magyar sport előre mozdításáért.

Mocsai LajosMocsai Lajos

Prezentációja elején a sport és az üzleti világ párhuzamaira hívta fel a figyelmet Mocsai. – Az edzői munka azért nehéz, mert minden nap ott lebeg fejünk felett az ítélet. Egy hiba, és két korsó sör után már mindenki okosabb az adott szövetségi kapitánynál, s a bukott Mocsairól cikkeznek. Vezetőként – legyen az bármilyen területe az életnek – folyamatosan ránk szegeződik minden tekintet, s így kell meghoznunk a lehető legjobb döntéseket.

Ezt követően a magyar emberek sportszeretetéről beszélt, amit világviszonylatban is kiemelkedőnek nevezett. Mocsai Lajos elmondta, hatalmas fájdalomként élte meg, hogy elesett a budapesti olimpiarendezés. Véleménye szerint az ötkarikás játékok megrendezésével az egész ország felemelkedése valósulhatott meg.

A vezetéselméleti témakörhöz visszakanyarodva, a magyar és a nyugat-európai modellt vetette össze. – Európa nyugati országai abban tartanak előttünk, hogy ott azokat a vezetőket becsülik igazán nagyra, akik a lehető legkisebb feladatot is maximális színvonalon képesek teljesíteni – húzta alá Mocsai, aki a sikert az olyan vezetői hierarchiában látja, amelynek minden láncszeme megköveteli a szakmai tökéletességet, s amely önmaga is arra fókuszál. Ehhez az egyén belső motivációját kell fejleszteni a professzor szerint, méghozzá az adott feltételrendszertől függetlenül.

– Olyan erkölcsi közeget kell kialakítania a vezetőknek, hogy a fizikai terhelés ellenére közel a száz százalékhoz teljesítsenek a közösség tagjai. Olyan energetikát kell adni az embereknek, hogy szégyennek érezzék, ha rosszul dolgoznak – húzta alá, majd rámutatott: a statisztikák is példázzák, hogy a munkavállalók egy bizonyos szint fölött nem az anyagiak mentén, hanem a belső motiváció alapján döntenek.

– Nagyon komoly feladat egy ilyen közösség létrehozása, melyhez a jó vezető személyiségén keresztül vezet az út – tette hozzá Mocsai, aki a verbális képességek mellett a szakmai felkészültséget és az erkölcsi tartás fontosságát hangsúlyozta. A kellő mértékű lazaság is segíthet. – Vizsgahelyzetben egy német játékos valós teljesítménye felett teljesít. Sok magyar sportoló közelébe sem jut annak, amit edzésen kihoz magából – fejtegette a magyar lélek sajátosságait.

Miért nincsenek magyar edzők a kézilabda élvonalában?

– Mert nincs olyan személyiség, aki a világsztárokkal el tudja magát fogadtatni hosszú távon. Nincs meg a megfelelő szakmai kompetencia, s ezáltal a hitelesség is odaveszett, hitelesség nélkül pedig bizalom sincs – mondta.

– A karrierem során nagyon sok olyan meccs volt, amikor erősebb ellenfelet sikerült legyőznünk. Egy dologban nem tudtak velünk lépést tartani: olyan energetika volt a vezetés és a játékosok között, hogy aznap egyszerűen úgy mentünk ki a pályára, hogy nem veszíthetünk – nyomatékosította.

Brányi MáriaBrányi Mária

Brányi Mária, Veszprém város alpolgármestere is felszólalt a kerekasztalnál, akit Veszprém sikerének hátteréről kérdezték. – Városunk minden kínálkozó lehetőséget igyekszik megragadni. Partnerségben gondolkodnunk a kormányzattal, a lakossággal, a környék vállalkozóival, intézményeivel, s a civil szervezetekkel is. Ettől vagyunk sikeresek. Az együttműködés és gondolkodás mellett a magabiztosság a siker kulcsa. Ha nem hiszünk abban, hogy képesek vagyunk valamire, akkor biztosan kudarcot vallunk – fogalmazott Brányi Mária.

Az estet követően könnyed vacsorával, borkóstolással zárták a résztvevők.

Zatkalik Dániel

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.