Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

A már meglévő alapokra építene a magyar labdarúgóedző-képzés igazgatója

2017. január 26. 16:49 // Forrás: MTI
A már meglévő alapokra építve fejlesztené a magyar labdarúgóedzők oktatását Jörg Daniel, az edzőképzés decemberben kinevezett igazgatója.

"Szeretném az itt már korábban letett alapokra építeni a munkámat. Nem a meglévőt lerombolva, hanem azt tiszteletben tartva és felhasználva vezetni be az újításokat" - hangsúlyozta a Német Labdarúgó Szövetségtől érkezett 65 esztendős szakember a magyar szövetség (MLSZ) keddi sajtóeseményén. Elmondta, más országok futballkultúráját, sőt, más sportágakat vizsgálva sokat tanult, Németországban is igyekeztek hasznosítani ezeket a tapasztalatokat, és a magyar közegben is szeretné meghonosítani a nyitottságot

A német Jörg Daniel, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) edzőképzésének új vezetője (b) Bernd Storck, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya társaságában érkezik bemutatkozó sajtótájékoztatójára Budapesten 2017. január 26-án. MTI Fotó: Illyés TiborA német Jörg Daniel, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) edzőképzésének új vezetője (b) Bernd Storck, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya társaságában érkezik bemutatkozó sajtótájékoztatójára Budapesten 2017. január 26-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

"Remélem, hogy a magyar edzőknél is nyitott fülekre fogunk találni, hiszen érdemes mindig megkérdőjelezni, újra átgondolni, amit csinálunk, ettől kaphatunk új lendületet. Ha valaki minőséget szeretne nyújtani, nyitottnak kell lennie." - fogalmazott.

"Az első lépésünk egy olyan pro licences tanfolyam elindítása lesz, amelybe már beépítjük az új elképzeléseket, ez fontos feltétele annak, hogy jó szakemberek kerüljenek ki a képzésből. Németországban már bevált ez a rendszer" - szögezte le Jörg Daniel, aki 1999 és 2004 között az U15-ös és az U17-es korosztály képzéséért volt felelős, emellett a német válogatott kapusedzőjeként tevékenykedett, 2004 óta pedig a német szövetség tehetségkutató és -gondozó programjának vezetőjeként, illetve a kapusedző-képzés felelőseként dolgozott.

"A magyar futball vonzó, attraktív képet mutatott az elmúlt időszakban a felnőtt válogatott jó szereplése miatt. Ám a sikerhez fontos az utánpótlásban dolgozó edzők minőségi képzése is." - tette hozzá.

Mint mondta, szerinte az is lényeges, hogy a válogatottnál alkalmazott és bevált módszereket a klubok is észrevegyék, bevonják a saját rendszerükbe. "Fontos, hogy elfogadják-e a magyar szakemberek a kialakított képzést. Rendkívül lényeges, hogy az országnak körvonalazódjon a futballfilozófiája. Lehet, hogy az első lépések eredményei már néhány éven belül látszódni fognak, mindazonáltal nem valószínű, hogy azonnal hatalmas sikerek jönnek. Hosszú távon viszont jelentős hatást érhetünk el. - mondta Jörg Daniel. - Nem gondolom, hogy az NB I néhány éven belül Európa topligái közé kerülhet, de kiemelkedő képzési hely lehet, ahol tehetséges, jól képzett fiatalokat nevelnek."

Kitért arra, hogy szerinte nem rossz, ha egy edzőnek van profi játékosmúltja, és be tudja vetni az ott megszerzett tapasztalatokat. De mint mondta, az sem jelent biztos sikert, ha profi volt valaki. "Nem feltétel, de segítség a labdarúgóként megszerzett tapasztalat. A mi feladatunk az edzői tehetségek megkeresése." - fogalmazott.

Jörg Daniel úgy véli, Magyarország a mérete és a játékosok száma miatt nem szállhat versenybe Spanyolországgal, Németországgal vagy Franciaországgal, ám a fiatalok minőségi képzését itt is meg lehet valósítani.

"Eljön egy kor, amikor az ember szeretne letenni valamit az asztalra. Bízom benne, hogy amit most csinálni fogunk, arra 20-30 év múlva azt mondják majd: ez jó ötlet volt!" - hangsúlyozta Sisa Tibor igazgató-helyettes, aki a hétévesektől a felnőttekig mindenféle korosztálynál dolgozott, s bízik benne, hogy a tapasztalatait be tudja emelni az edzőknek átadandó ismeretanyagba.

"Külföldön komoly meglepetések is értek. A labdarúgás dinamikusan fejlődik, az új ismeretekkel frissíteni lehet a már meglévő tudást" - tette hozzá az arab nyelvterületen is megfordult szakember.

Bernd Storck az MLSZ szakmai igazgatójaként elmondta, "prominens támogatást" kapott a német szövetségtől.

"Új gondolatokat, kisebbfajta forradalmat szeretnénk bevezetni a magyar futballban és edzőképzésben" - szögezte le. Hozzátette: az erőnléti felkészítés kapcsán szeretné, ha a Németországban már bevált és természetesnek számító módszereket Magyarországon is bevezetnék. - "Jó, ha azok a feltételek, amik kint adottak, itt is megvalósulnak."

Kiemelte, fontos az innováció és a folyamatos fejlődés, s már a pro licencet várhatóan jövő nyáron átvevő szakembereket is erre "hangolják".

"Magyarországon más volt a képzés, mint külföldön, ezen szeretnénk változtatni, hogy az edzők megkaphassák a legfrissebb tudást. A jövőre koncentrálunk, s azt a 13-14 edzőt, aki első körben meg fogja kapni a pro licencet, támogatjuk, hogy az újításaikat innovatív módon be tudják építeni a magyar futballba" - fejtette ki Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.