Negyven éve kezdődött a sikertörténet

  • Telekom Veszprém
  • 2017.01.07
  • 17:26
Negyven évvel ezelőtt alapították meg a ma már Európa egyik legjobbjaként számon tartott veszprémi kézilabdaklub jogelődjét, a Veszprémi Építők SE-t. A jubileum alkalmából közösen emlékeztek a fényes sikerek letéteményesi, az egykori alapítók.

Szombat délelőtt a veszprémi Betekints Hotelben gyűltek össze az 1977. január 4-én alapított Veszprémi Építők Sport Egyesületet (VÁÉV SE) egykori elnökségének tagjai. A meghívottak azokról sem feledkeztek meg, akik már nem lehetnek közöttünk. Az ünnepség elején egyperces néma főhajtással emlékeztek Klein Jenőre, Fekete Lászlóra és Schmiedhoffer Józsefre.

Forró Ferenc alapító elnök elmondta, hogy a Bakony Vegyész női kézilabdacsapatának remek szereplése és a veszprémi közönség sportág iránti szeretete lebegett a szemük előtt a VÁÉV SE alapításakor.

Forró Ferenc

– A vállalat rossz gazdasági helyzetben volt, ám a társaság vezérkara elhatározta, hogy a gazdasági felemelkedéssel együtt a sporttal is foglalkozni fog. Akkor még csak tanultuk, hogy mi is az a kézilabda, amiből aztán bekövetkezett a veszprémi csoda. Évről évre osztályt léptünk, s mindig egyre magasabb célokat tűztünk ki magunk elé. Nagyon sokan tettek azért, hogy a mai színvonalat elérjük – elevenítette fel a kezdeteket Forró Ferenc.

Hozzátette: bár a név többször is megváltozott, az egyesüket mindig veszprémi maradt, ezért nemcsak a vállalati dolgozók, hanem az egész város magáénak érezte. Ráadásul minden egyes névváltoztatás egy minőségileg magasabb szint lehetőségét biztosította.

– Minden alkalommal, amikor felharsan az Építők rigmus, rátok gondolok, akikkel akkoriban együtt elkezdtük a munkát – mutatott a teremben helyet foglalókra az egyesület örökös tiszteletbeli elnöke.

Igaz Endre

Igaz Endre, a vállalat korábbi igazgatója szemlátomást meghatódottan szólalt fel. – Azért jöttem ide, hogy elköszönjek a barátaimtól, akikkel együtt dolgozunk, s halmoztuk a szakmai sikereket. Meggyőződésem, hogy Veszprém megyében rajtunk kívül nem igen lehet találni hasonló kvalitású vállalatot, amely ilyen eredményeket harcolt ki. Kívánom, hogy a hátralévő életetekben őrizzétek meg a baráti szeretet és megbecsülést – szólt az asztaltársaság tagjaihoz.

Hajnal Csabát napra pontosan negyven évvel ezelőtt, január 7-én kérte fel a megalakult egyesület vezetése, hogy vállalja el az egyesület szakmai munkájának felépítését. A klub egykori ügyvezetője csaknem négy évtizedet dolgozott a 24-szeres magyar bajnok, 25-szörös kupagyőztes, háromszoros BL-döntős, kétszeres KEK- és SEHA-liga győztes sportkör élén.

Hajnal Csaba

– Nagyon szerencsés vagyok, hogy ezt csinálhattam. Úgy ment el 39 év és két hónap az életemből, hogy annak minden pillanatát – beleértve a kudarcokat is – élveztem. Egyetlen másodperc sem volt teher számomra. Óriási élmények, ezernyi emlék köt ehhez az időszakhoz. Jószándékú, becsületes, kiváló emberekkel dolgozhattam, akiknek a segítségével ezt a klubot nagyon messzire juttattuk – húzta alá Hajnal Csaba, aki felelevenítette, hogy már a másodosztályban is 3500 néző járt ki a feljutás küszöbén álló együttes találkozóira. Ahogy fogalmazott, a királynék városában vallás lett a kézilabda, ami annak köszönhető, hogy az elmúlt négy évtizedben mindig előre tudtak lépni.

Németh Csaba

Szintén megtisztelte jelenlétével az eseményt Németh Csaba, aki a megyei bajnokságból az NB II-be vezette a gárdát. – Nem volt egyszerű a feladatom, hiszen a hozzám került tíz-tizennégy játékos mérkőzésről mérkőzésre meg akarta mutatni a tehetségét, miközben csapatot kellett építenem. Emiatt több volt a pszichikai, mint a szakmai munka. Később a kosárlabdában dolgoztam, de a veszprémi kézilabda a mai napig szívügyem – fogalmazott az első bajnokcsapat edzője.

Kiss Szilárd

A bakonyi alakulathoz ezer szállal kötődő Kiss Szilárd is részt vett a jubileumi ünnepségén. – Itt szívtam magamba azt az edzői profizmust, amit azóta is kamatoztatok a klubjaimnál. Az én időmben az adta a csapat varázsát, hogy főleg magyarok játszottak a sorainkban. Ez sajnos azóta átbillent, de be kell látni, hogy a sport ebbe az irányba halad. Nagyon szép emlékeket őrzök Veszprémből, s természetesen továbbra is drukkolok a fiúknak – jegyezte meg a szakember, aki élete fájó pontjának nevezte, hogy nem itt fejezhette be edzői pályafutását.

Állnak: Molnár Kálmán, Németh Csaba, Kiss Szilárd, Tál Ferenc, Vajsz Miklós, Hajnal Csaba, Juhász László.      Ülnek: Csabai Béla, Pintér Imre, Balogh Zsigmond, Forró Ferenc, Igaz Endre, dr. Horváth László

A jelenlévők végül megtekintették Donát Tamás szerkesztő-riporter kisfilmjét, amely a klub első huszonöt évét elevenítette fel. Az újságíró megjegyezte: abban a szerencsés helyzetben van, hogy 1976. szeptember 1-jén kezdte pályáját, így végig kísérhette az egyesület negyvenéves történetét, s cikkekben, filmekben és könyvekben rögzíthette azt.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2017/18
1. Telekom Veszprém 46
2. MOL-Pick Szeged 40
3. Grundfos Tatabánya KC 39
4. Balatonfüredi KSE 34
5. CYEB Budakalász 24
6. Csurgói KK 22
7. Sport36-Komló 22
8. Dabas KC VSE 20
9. Eger SBS Eszterházy 17
10. Ceglédi KKSE 17
11. B.Braun Gyöngyös 13
12. FTC KN KFT 13
13. Váci KSE 11
14. Orosházi FKSE- LINAMAR 6
utolsó módosítás 2018. április 14. 22:17
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2017/18
1. Paris Saint-Germain 23
2. Telekom Veszprém 18
3. SG Flensburg-Handewitt 18
4. THW Kiel 16
5. Kielce 15
6. Meskov Breszt 10
7. RK Celje 7
8. Aalborg Handbold 5
utolsó módosítás 2018. március 04. 21:41
tovább »