Negyven éve kezdődött a sikertörténet

  • Telekom Veszprém
  • 2017.01.07
  • 17:26
Negyven évvel ezelőtt alapították meg a ma már Európa egyik legjobbjaként számon tartott veszprémi kézilabdaklub jogelődjét, a Veszprémi Építők SE-t. A jubileum alkalmából közösen emlékeztek a fényes sikerek letéteményesi, az egykori alapítók.

Szombat délelőtt a veszprémi Betekints Hotelben gyűltek össze az 1977. január 4-én alapított Veszprémi Építők Sport Egyesületet (VÁÉV SE) egykori elnökségének tagjai. A meghívottak azokról sem feledkeztek meg, akik már nem lehetnek közöttünk. Az ünnepség elején egyperces néma főhajtással emlékeztek Klein Jenőre, Fekete Lászlóra és Schmiedhoffer Józsefre.

Forró Ferenc alapító elnök elmondta, hogy a Bakony Vegyész női kézilabdacsapatának remek szereplése és a veszprémi közönség sportág iránti szeretete lebegett a szemük előtt a VÁÉV SE alapításakor.

Forró Ferenc

– A vállalat rossz gazdasági helyzetben volt, ám a társaság vezérkara elhatározta, hogy a gazdasági felemelkedéssel együtt a sporttal is foglalkozni fog. Akkor még csak tanultuk, hogy mi is az a kézilabda, amiből aztán bekövetkezett a veszprémi csoda. Évről évre osztályt léptünk, s mindig egyre magasabb célokat tűztünk ki magunk elé. Nagyon sokan tettek azért, hogy a mai színvonalat elérjük – elevenítette fel a kezdeteket Forró Ferenc.

Hozzátette: bár a név többször is megváltozott, az egyesüket mindig veszprémi maradt, ezért nemcsak a vállalati dolgozók, hanem az egész város magáénak érezte. Ráadásul minden egyes névváltoztatás egy minőségileg magasabb szint lehetőségét biztosította.

– Minden alkalommal, amikor felharsan az Építők rigmus, rátok gondolok, akikkel akkoriban együtt elkezdtük a munkát – mutatott a teremben helyet foglalókra az egyesület örökös tiszteletbeli elnöke.

Igaz Endre

Igaz Endre, a vállalat korábbi igazgatója szemlátomást meghatódottan szólalt fel. – Azért jöttem ide, hogy elköszönjek a barátaimtól, akikkel együtt dolgozunk, s halmoztuk a szakmai sikereket. Meggyőződésem, hogy Veszprém megyében rajtunk kívül nem igen lehet találni hasonló kvalitású vállalatot, amely ilyen eredményeket harcolt ki. Kívánom, hogy a hátralévő életetekben őrizzétek meg a baráti szeretet és megbecsülést – szólt az asztaltársaság tagjaihoz.

Hajnal Csabát napra pontosan negyven évvel ezelőtt, január 7-én kérte fel a megalakult egyesület vezetése, hogy vállalja el az egyesület szakmai munkájának felépítését. A klub egykori ügyvezetője csaknem négy évtizedet dolgozott a 24-szeres magyar bajnok, 25-szörös kupagyőztes, háromszoros BL-döntős, kétszeres KEK- és SEHA-liga győztes sportkör élén.

Hajnal Csaba

– Nagyon szerencsés vagyok, hogy ezt csinálhattam. Úgy ment el 39 év és két hónap az életemből, hogy annak minden pillanatát – beleértve a kudarcokat is – élveztem. Egyetlen másodperc sem volt teher számomra. Óriási élmények, ezernyi emlék köt ehhez az időszakhoz. Jószándékú, becsületes, kiváló emberekkel dolgozhattam, akiknek a segítségével ezt a klubot nagyon messzire juttattuk – húzta alá Hajnal Csaba, aki felelevenítette, hogy már a másodosztályban is 3500 néző járt ki a feljutás küszöbén álló együttes találkozóira. Ahogy fogalmazott, a királynék városában vallás lett a kézilabda, ami annak köszönhető, hogy az elmúlt négy évtizedben mindig előre tudtak lépni.

Németh Csaba

Szintén megtisztelte jelenlétével az eseményt Németh Csaba, aki a megyei bajnokságból az NB II-be vezette a gárdát. – Nem volt egyszerű a feladatom, hiszen a hozzám került tíz-tizennégy játékos mérkőzésről mérkőzésre meg akarta mutatni a tehetségét, miközben csapatot kellett építenem. Emiatt több volt a pszichikai, mint a szakmai munka. Később a kosárlabdában dolgoztam, de a veszprémi kézilabda a mai napig szívügyem – fogalmazott az első bajnokcsapat edzője.

Kiss Szilárd

A bakonyi alakulathoz ezer szállal kötődő Kiss Szilárd is részt vett a jubileumi ünnepségén. – Itt szívtam magamba azt az edzői profizmust, amit azóta is kamatoztatok a klubjaimnál. Az én időmben az adta a csapat varázsát, hogy főleg magyarok játszottak a sorainkban. Ez sajnos azóta átbillent, de be kell látni, hogy a sport ebbe az irányba halad. Nagyon szép emlékeket őrzök Veszprémből, s természetesen továbbra is drukkolok a fiúknak – jegyezte meg a szakember, aki élete fájó pontjának nevezte, hogy nem itt fejezhette be edzői pályafutását.

Állnak: Molnár Kálmán, Németh Csaba, Kiss Szilárd, Tál Ferenc, Vajsz Miklós, Hajnal Csaba, Juhász László.      Ülnek: Csabai Béla, Pintér Imre, Balogh Zsigmond, Forró Ferenc, Igaz Endre, dr. Horváth László

A jelenlévők végül megtekintették Donát Tamás szerkesztő-riporter kisfilmjét, amely a klub első huszonöt évét elevenítette fel. Az újságíró megjegyezte: abban a szerencsés helyzetben van, hogy 1976. szeptember 1-jén kezdte pályáját, így végig kísérhette az egyesület negyvenéves történetét, s cikkekben, filmekben és könyvekben rögzíthette azt.

Tabellák
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2017/18
1. Paris Saint-Germain 14
2. SG Flensburg-Handewitt 12
3. Telekom Veszprém 11
4. Kielce 8
5. THW Kiel 7
6. Meskov Breszt 5
7. RK Celje 5
8. Aalborg Handbold 2
utolsó módosítás 2017. november 19. 21:24
tovább »
Férfi kézilabda NB I, 2017/18
1. Telekom Veszprém 20
2. MOL-Pick Szeged 20
3. Grundfos Tatabánya KC 16
4. Balatonfüredi KSE 16
5. Dabas KC VSE 14
6. Sport36-Komló 12
7. Eger SBS Eszterházy 9
8. CYEB Budakalász 8
9. Ceglédi KKSE 7
10. Csurgói KK 6
11. Orosházi FKSE- LINAMAR 4
12. B.Braun Gyöngyös 3
13. Váci KSE 3
14. Ferencvárosi TC 2
utolsó módosítás 2017. november 22. 09:58
tovább »