Hazai évzáró győzelemmel

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2016.12.10
  • 09:43
  • veszpremkosar.hu
Három negyeden át igazolta a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém, hogy az NB I/B Nyugati csoport zajló kiírásában is komoly potenciállal rendelkezik. Kosárlabdázóink zsinórban elért hetedik diadalát azonban némiképp beárnyékolja, hogy az utolsó tíz percben alaposan visszavettek a tempóból.

Eladott labdákkal és Hegedűs Attila demoralizáló blokkjaival – valamint a hétvégi-ünnepi bevásárlások miatt foghíjas lelátók előtt – kezdődött a találkozó, aztán megemberelték magukat az esélyesebb hazaiak, s ez nyomban megmutatkozott az eredményjelző-táblán is (7-0). Hamarosan időt kértek a vendégek, mert a mieink percek alatt nyomatékosították, hogy fontos számukra az újabb siker; az ellenfélnek ilyentájt még a gyűrű eltalálása is problémákba ütközött. Meszlényi-mester tanítványai először tizenegy–nulla után voltak eredményesek, igaz, a helyi kedvencek védekezése és lepattanó-gyűjtése továbbra is élményszámba ment: az agresszivitásukkal „megfojtották” a Rátvay-fivérek próbálkozásait (13-3). A lábsérülését követően Kámán Tamás is pályára lépett, a veszprémiek vele is más ritmusban és dimenzióban tüsténkedtek, más kérdés, hogy a soproniak ekkor fegyelmezetlenül és kedvetlenül tettek-vettek – időnként az egyszerű passzokkal is meggyűlt a bajuk (19-7). Mérész-edző bátran forgathatta a csapatát, mivel az övéi tetszés szerint hintették a kosarakat, például duplát csak egyet hibáztak a nyitó szakaszban (26-9).

Fotók: foto24.hu

A rivális valamivel jobban kezdte a következő negyedet, de nem volt miért idegeskedni, hiszen utána felváltva találtak be a felek (32-17). Jilling Lászlóék kisvártatva átlendültek a „holtponton”, elképzeléseiket megvalósítva bizonyították, hogy a rivális az előző öt fellépésén miért kapott ki (40-19). Az összecsapás ezen részében egység és összhang jellemezte a bakonyiak „előadását”, amivel temérdek hibázásra késztették a Hűség-városiakat. A remek megoldásokkal szolgáló Nebojsa Pavlovicék a közönségnek is játszottak és menet közben teljesen elbizonytalanították a tinédzserekkel felálló vendégeket (50-25). Viszont a nézők nem csupán az attakjaikat, hanem a palánk alatti munkájukat is többször díjazták tapssal. A látottak alapján nem okozott meglepetést, hogy a lényeges kérdések az első félidőben eldőltek (56-26).

Az ellenfélből tisztességesen felkészült Kálló Nándorék a fordulás után sem vettek vissza az iramból, ebből kifolyólag osztálykülönbség mutatkozott a gárdák között (62-26). Ami a kosárlabda-pályákon ritkán esik meg, az a 24. percben megtörtént: a mérkőzést kontrolláló hazaiak sorcserét hajtottak végre, de ami ennél fontosabb: az ütemük eztán sem tört meg (70-31). Nyilvánvaló volt, hogy Helmeczi Andrásék a bajnoki szünetben nem estek ki a ritmusból – a pihenő nem zavarta meg a játékukat, épp ellenkezőleg –, s az óriási fölényük sem tette őket jóllakottá (74-34). Megtalálták a játékuk ritmusát: szervezetten, sok energiával és akarattal pattogtattak, a fiatal vetélytárs indokolatlan „izmozása” is csak kétszer hozta ki őket a sodrukból (78-34). Emiatt kicsit paprikás lett a hangulat, hiszen Berneczei Lászlóék minden másban alulmaradtak. A gyors akciókkal teljesen szét lettek zilálva a soproni állások.

A záró felvonás előtt érezhető volt, hogy már mindenki túl lenne a bajnokin, a büntetővonalról és a triplavonalon túlról meglehetősen gyengén célzó hazaiak alacsony fokozatban indították ezt a tíz percet (82-41). Ezzel nem is lett volna különösebb baj, de idővel teljesen leblokkoltak, ami a sportban akkor sem engedhető meg, ha addig „cipóra” verték az ellenfelet (82-48). Nagyon lazára vették a figurát, sok mindent már nem akartak kihozni magukból, illetve a csatából. Mérész-edző időt kért, lévén, ő és a szurkolók másként képzelték a lezárást, ám a szavai nem találtak értő fülekre (85-50). A gólcsendet hiába törte meg egy Jilling-tripla, a folytatásban már nem tudtak felpörögni, helyzetbe is ritkán kerültek (93-60). Az addig padlón feküdt vendégek persze köszönték szépen az alkalmat, pontokra váltották a sanszaikat – a hajrában alig rontottak dobást. A hárompontosaikkal az utolsó sípszóig majdnem megfelezték a csata során mutatkozott legnagyobb differenciát. Persze ez nem változtat a lényegen: Körtélyesi Gergelyék könnyedén jutottak hozzá az újabb két ponthoz, így továbbra is tapadnak az előttük álló együttesekre.

Kosárlabda NB I/B Nyugati csoport, 9. forduló:
HOYA-Pannon Egyetem Veszprém–Soproni MAFC-NyME 95-70 (30-11, 26-15, 26-13, 13-31)
Veszprém, 250 néző. Vezette: Sabáli, dr. Magyari, Esztergályos.
Veszprém: Helmeczi 12/6, Novák 2, Pavlovic 13, Körtélyesi 11/3, Hegedűs 7/3. Csere: Kámán 13/3, Kálló 6, Simon 16, Jilling 9/3, Sipos 6, Szűcs, Májer. Vezetőedző: Mérész Csaba.
Sopron: Nagy 4, Papp 2, Rátvay T. 13, Berneczei 3, Werner 6. Csere: Forrai 21/15, Rátvay B. 9, Füzi 3, Németh 2, Karácsonyi 3/3, Horváth 4. Vezetőedző: Meszlényi Róbert.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – A győzelmünk egy pillanatig sem forgott veszélyben, mert a tanítványaim már az első percekben megvalósították az általam kért játékelemeket. Sajnálom, hogy a végére így kiengedtünk, lévén, a mellettünk mindig kitartó publikum többet érdemelt volna. Emiatt van bennem némi hiányérzet.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 27
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 26
3. Nyíregyháza Blue Sharks 24
4. PVSK-Kronosz Kiadó 19
5. Vasas Akadémia 22
6. Tehetséges Fiatalok Basketball 18
7. MEAFC 22
8. MTK Törökbálint 20
9. Calle Pubfood Békés 20
10. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 20
11. Nagykőrösi Sólymok KE 19
12. Vásárhelyi Kosársuli 16
13. Bonyhádi KSE 18
14. Budapesti Honvéd SE 14
utolsó módosítás 2018. január 13. 21:57
tovább »