Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

VEDAC: Új stratégia a riói pofon után

2016. november 8. 15:49
Több olimpiai ciklus után a 2016-os esztendőben nem tudott versenyzőt küldeni az ötkarikás játékokra a VEDAC. Az egyesületnél új posztot hoztak létre: Török Krisztián, szakmai igazgató feladata lesz a klub felrázása. Debütálhat a gerelyhajító szakág is.

Városunk egyik legnagyobb hagyományaival rendelkező egyesülete a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC), amely évtizedek óta meghatározó tényezője a helyi és országos, sőt, a nemzetközi sportéletnek is.

A 2016-os olimpiai részvételre többen is jó eséllyel pályáztak: közülük a klubtól elköszönő Pásztor Bencének és a háromszoros olimpikon Orbán Évának volt a lenagyobb esélye, ám mindketten elmaradtak saját és klubjuk várakozásaitól. – Eddig el tudtunk bújni egy-egy kiemelkedő eredmény mögé, azonban az idei szezonban elmaradtak az ilyen sikerek. Észleltük a problémát, s egy új stratégia mentén kívánjuk megújítani a VEDAC-ot – jelentette ki önkritikusan a klub kedd délutáni sajtótájékoztatóján Németh Attila ügyvezető igazgató.

A VEDAC vezetősége egy négyéves terv sokadik lépéseként hozta létre a szakmai igazgatói pozíciót. A klub ügyvezetője elmondta, egy hiányposztot kívántak betömni Török Krisztián foglalkoztatásával, akinek elsődleges feladata az utánpótlás-nevelés újjászervezése és a klubnál folyó sportszakmai munka koordinálása lesz. – Hiányzott az ügyvezetés és az edzői stáb között egy szakmai összekötő szerepkör, amely megadja a szükséges iránymutatást, támogatást és ellenőrzést az edzők számára. A működésünk Krisztián érkezésével strukturáltabb lesz. Az ügyvezetés jobban koncentrálhat a gazdasági, ügyviteli és pályázati feladatokra. A sportszakma pedig szervezettebb keretek között, önállóbb életet fog élni – tájékoztatott.

A Magyar Atlétikai Szövetség referense, Török Krisztián – aki maga is aktív gerelyhajító – úgy fogalmazott, azért jött, hogy összefogja az egyesület trénereit, s ahol kell, iránymutatást nyújtson számukra. – Jövőképe van a klubnak, amely professzionális alapokon működik, s gazdag hagyományokkal rendelkezik – dicsérte új állomáshelyét a szakmai igazgató, majd részletesen is beszámolt feladatvállalásáról.

– Legfontosabb feladatunk az utánpótlás-nevelés fejlesztése és azon atléták számának növelése, akik korosztályos és felnőtt világversenyen képviselhetik hazánkat. Az utánpótlás-nevelésben meg kell mutatni a gyerekeknek és a szülőknek, hogy érdemes atletizálni, hiszen az atlétika minden sportág alapja – húzta alá.

Török Krisztián szerint a tehetségek megtartására is nagyobb figyelmet kell szentelni. Mint mondta, a legtöbb atléta huszonhét éves kora után ér fel a csúcsra, s a statisztikák azt mutatják, sokan azelőtt hagynak fel a sporttal, mielőtt kiderülne, mire is képesek valójában. A szakmai igazgató szerint van reklámértéke az atlétikának, erre is szeretne rávilágítani munkája során.

A háromszoros magyar bajnok gerelyhajító úgy látja, jó esély van arra, hogy szakága a VEDAC-ban is otthonra leljen, de – mint mondta – konkrétumokról még korai lenne beszélni.

Az ifjúsági világbajnokot nem tudták megtartani

Bár klubja megpróbálta marasztalni, Pásztor Bence a távozás mellett döntött. Az ifjúsági világbajnok (2011), kétszeres junior vb-ezüstérmes (2012, 2014) és U23-as Eb-bronzérmes (2015) kalapácsvető a székesfehérvári Alba Regia Atlétikai Klubnál (ARAK) folytatja pályafutását.

Jó hír viszont, hogy a háromszoros olimpikon (2004, 2008, 2012) Orbán Éva az idei év sikertelenségei ellenére sem hagy fel az aktív sportolással. A 32 esztendős kalapácsvető hamarosan belevág a 2017-es londoni vb-re való felkészülésbe.

Zatkalik Dániel

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.