Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

2019-ben nyithat meg az uszoda – ilyen lesz

2016. október 20. 15:44
Megnéztük a megvalósíthatósági tanulmányt. Milyen lesz az uszoda, mennyibe kerül, és hogy jutunk oda?

Előzmények

Hétfőn sajtótájékoztatón mutatták be a leendő sportuszoda megvalósíthatósági tanulmányát. Ha röviden a lényegre kíváncsi, ebben a cikkünkben megtalálja. Ha az uszodával kapcsolatos korábbi írásaink is érdeklik, ide kattintson!


Az korábban már eldőlt, hogy az új sportuszodát egy sportnegyed részeként az OBI áruház mögött építik fel – a sportnegyed része lesz még a bővített Veszprém Aréna, illetve a két épület közé tervezett jégcsarnok is.

Ezúttal azonban koncentráljunk az uszodára!

A megvalósíthatósági tanulmány részletesen elemzi azt a természeti, társadalmi és gazdasági környezetet, amiben a létesítmény megépülne, így elemzi a környékbeli uszodák szolgáltatásait, a leendő célközönséget és keresi a gazdaságos üzemeltetés lehetőségeit. Jelen cikkünkben elsősorban azokra a szempontokra koncentrálva vázoljuk fel a tanulmány tartalmát, ami önöket, a leendő uszoda használóit leginkább érdekelheti: milyen lesz az épület, hogy lehet majd odajutni, mit lehet ott csinálni, és persze mindezt mikortól?

Az épület

Először is szögezzük le: a megvalósíthatósági tanulmány még nem a végleges építési terv, a tervezés során még várhatók módosítások, így a látványképek és leírások inkább a koncepciót, mintsem a valódi épületet mutatják be.

„Az építészeti és tömegalakítási koncepció a lineáris telepítés és a tiszta funkcionális elrendezés logikáját követi. A keletre és délre vizuálisan megnyitott nagy fesztávú uszodatér/lelátó tömege finoman kiemelkedik a sétánnyal párhuzamos két szint magas előcsarnok és a három szint magas északi kiszolgáló/üzemi szárny azonos magasságban záródó épülettömegétől. Ezt a keretezést folytatja azonosan a nyugati oldal kiszabaduló pillérsora és előtetője az medencetérrel egy szinten kialakított szabadtéri medencék és strandterület vizuális és fizikai lehatárolására, mely a déli oldalon az épített szabadtéri terület lehatárolásaként be is fordul a terepcsatlakozásnál tervezett szabadtéri lelátósor/rézsű fölé is.”

Az épülettel kapcsolatos elvárás, hogy alkalmasnak kell lennie a hazai csapat és egyéni versenyek lebonyolítására, meg kell felelnie a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) előírásainak, hogy nemzetközi sporteseményeket is lehessen itt szervezni. Az épületegyüttesnek teljes körűen akadálymentesnek kell lennie, illetve alkalmasnak kell lennie mozgássérült versenyek rendezésére is.

Az uszodában az úgynevezett főfunkciós medencék teljes vízfelülete 2175 m2. A versenymedence 50x25 méteres, 2750 köbméternyi vizet fogad be. A feszített víztükrű medencében tíz pálya alakítható ki, és a már említett FINA-előírások miatt olyan, a nemzetközi versenyek szempontjából fontos elemekkel is felszerelik, mint a víz alatti kameraablakok vagy az elektronikus időmérő berendezéshez tartozó érintőpanelek. Az időmérő berendezés egyébként századmásodperces pontossággal méri majd a sportolók teljesítményét.

Az épületben emellett egy 25x25 méteres edzőmedence is lesz, illetve egy 25x10,5 méteres felületű, változó mélységű tanmedence, aminek legmélyebb pontja 1,6 méter, legsekélyebb pontja pedig 80 centi. Ezek mellett egy 5x6 méteres 32-34 fokos gyerekmedencét, egy 5 méteres átmérőjű, ugyanilyen hőfokú gyerek medencét és egy szintén ötméteres átmérőjű pezsgőfürdőt jelöltek meg a tanulmányban.

A medencék mellett az uszoda olyan wellness szolgáltatásokat is biztosítana, mint a szaunák, sókamra, gőzkabin, masszázs helyiségek és az edzőterem. A közönség kiszolgálására kialakítanának üzleteket (a javaslat szerint sportszer, ajándék, szépségszalon-fodrász) és 120 fős éttermet 200 adagos főzőkonyhával.

A közlekedés

Hosszú távon mindenképpen szükség lenne arra – a nyolcas és 82-es utakat összekötő – új útra, aminek támogatását jelen állás szerint a kormány visszavonta. Az uszodát úgy tervezték meg, hogy ne kelljen erre a beruházásra várni, anélkül is megközelíthető legyen, de ha a sportnegyedben valóban több sportlétesítmény sorakozik majd egymás mellett, akkor a kézimeccsek idején tapasztalt közlekedési káosz okozhat kellemetlen perceket. A tanulmány egyértelműen ki is jelenti: „távlatban mindenképp szükséges a terület elérhetőségének javítása”.

Addig is az uszodát majd a 82-es út körforgalmából az Aréna felé fordulva lehet majd megközelíteni, ahol az áruházak mögött új lecsatlakozás vezet majd az épülethez. A parkolás az uszoda előtti félig fedett parkoló területen valósulhat meg. A hatékony parkolóhasználat érdekében a parkolókat foglaltság jelző rendszerrel, a területet pedig dinamikus parkolás irányító rendszerrel kell ellátni.

„Jelenleg a terület közösségi közlekedéssel történő kiszolgálása alacsony színvonalú” – írja a tanulmány, és ez több mint igaz. Jó hír, hogy – amennyiben a koncepcióban vázoltak megvalósulnak – a jövőben a kézimeccsekre is könnyebben ki lehet majd jutni busszal is, és ugyanez a járat azoknak is óriási segítség lenne, akik a bevásárlóközpontokba akarnak eljutni.

„Az Aradi vértanúk útja és a Budapesti út összeköttetésével kialakítható olyan vonalhálózati elem, amely az Aréna körforgalmon keresztül a Tesco és az Obi áruházak mögötti utat használva éri el a területet. Ezzel egyrészt a sportlétesítmények elérhetősége is megteremtődik, másrészt a bevásárló központok is közvetlenül elérhetővé válnak. A Budapesti út – Cholnoky út csomópontjában pedig kapcsolat létesülhet a város más területeit érintő tömegközlekedési hálózati elemekkel.”

Az ütemezés

Kijelenthetjük, az ütemezés elsősorban pénz kérdése. Az például szinte biztosra vehető, hogy a külső medence – bár a tervekben szerepel – nem lesz az induló csomag része, azt várhatóan később alakítják majd ki.

Az első ütem terveAz első ütem terve

Már maga a tervezés és engedélyezés is költséges: ezekre 539 millió forintot kell fordítani (mindenhol bruttó értékeket tüntetünk fel). Maga a kivitelezés több mint 9 milliárd forintba kerül, ebből az építészet 3,2, a szerkezet 1,9, a gépészet 1,6 milliárd. 988 millió forint lesz az elektromosság, nagyságrendileg egymilliárd az utak és parkolók kialakítása, míg a közművek és a zöldfelületek ezekhez képest elenyésző összeget, 127 és 147 millió forintot igényelnek majd. Mindezeket összeadva kijön a projekt teljes költségvetése, 10,9 milliárd forint.

Az ütemezés alapján a projekt előkészítése, azaz a tervezés, engedélyeztetés 10 hónapot vesz igénybe. Ezt követi az 1. ütemre vonatkozó közbeszerzés lefolytatása majd a kivitelezés és üzembe helyezés, amely az előzetes tervek alapján 24 hónap alatt valósítható meg. A II. ütem kisebb volumenű beavatkozásai miatt a kivitelezés csupán 4 hónapot igényel, azaz összesen 8 hónap alatt elkészülhet. A mellékelt táblázatból kiderül: ha a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöld utat ad a beruházásnak, terv szerint 34 hónap múlva adhatják át az uszodát. Ez nagyjából 2019 közepét jelenti, az első kapavágások pedig 13 hónap elteltével, valószínűleg 2018 tavaszán történhetnek.

vehirsport.hu
további cikkek
Nyíltvízi úszó vk: Betlehem ötödik, Rasovszky tizenharmadik lett Egyiptomban úszás Nyíltvízi úszó vk: Betlehem ötödik, Rasovszky tizenharmadik lett Egyiptomban A Balaton ÚK Veszprém kiválósága, Betlehem Dávid ötödikként ért célba a nyíltvízi úszók idei Világkupa-sorozatának nyitóversenyén, amelyet 10 kilométeren az egyiptomi Soma Baynél rendeztek meg szombaton. Klubtársa, a világbajnoki címvédő és szintén párizsi olimpiai kvótás Rasovszky Kristóf betegségéből épphogy felépülve a 13. helyen zárt. 2024. március 23. 17:52 Hosszútávú medencés ob: Betlehem Dávid 1500 méteren is nyert úszás Hosszútávú medencés ob: Betlehem Dávid 1500 méteren is nyert A pénteki 10 000 méter után a vasárnapi 1500 méteres versenyt is Betlehem Dávid és Mihályvári-Farkas Viktória nyerte meg a Veszprémben rendezett medencés hosszútávúszó országos bajnokságon. 2024. március 10. 18:20 Hosszútávú medencés ob: Betlehem Dávid nyert 10 ezer méteren úszás Hosszútávú medencés ob: Betlehem Dávid nyert 10 ezer méteren A Balaton ÚK Veszprém klasszisa, Betlehem Dávid címét megvédve diadalmaskodott 10 ezer méteren az úszók hosszútávú medencés országos bajnokságán. Klubtársa, Barabás Imre harmadik lett. 2024. március 9. 16:56 Rasovszky is jelölt az év legjobbja díjra Rasovszky Kristóf Rasovszky is jelölt az év legjobbja díjra A vízilabdázóknál Zalánki Gergő, a nyíltvízi úszóknál pedig Rasovszky Kristóf és Fábián Bettina is jelölt a 2023-as év legjobbja díjra az európai szövetségnél (LEN). A sportolókra a szurkolók is szavazhatnak.     2024. február 24. 16:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.