Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A veszprémi Ironlady is ott lesz a hawaii vb-n

2016. szeptember 17. 12:26
Brassay Réka frankfurti Európa-bajnoki győzelmével vívta ki a hawaii világbajnoki szereplés jogát. Kicsit kevesebb mint négy kilométer úszás, 180 km kerékpáros táv után egy maratoni futószám vár rá a világ legkeményebb versenyén.

Hawaiin nemcsak az elképesztő megterheléssel, de a természeti elemekkel is meg kell majd küzdenie Brassay Rékának, aki az amatőr mezőnyben, a 35-39 évesek korcsoportjában indulhat az október 8-ai versenyen. Nem véletlenül emelkedik ki ez a viadal az ironmanek közül. A szigeten uralkodó magas páratartalom és a kiszámíthatatlan széllökések mellet a fortyogó láva között vezető futószám is még extrémebbé teszi a feladatot a Veszprémi Triatlon Egylet versenyzője számára, aki nem először látogat a szigetre.

– Nyolc évvel ezelőtt egy barátnőmet kisértem el egy hawaii versenyére, akkor a körülményeket látva azt mondtam, soha nem indulok ezen a viadalon. Most mégis összejött – summázta tapasztalatát, majd motivációját is kifejtette.

– Hatéves korom óta futok az Egyetemi Stadionban, huszonévesen szenvedtem egy sérülést, s annak következtében fordultam először a duatlon, majd a triatlon felé. Azóta sem tudok elszakadni a sportágtól. Ez egy életforma. Bekerültem a „triatlon társadalomba”. Aki pedig egyszer megérzi ennek az ízét, az nem tudja abbahagyni. Most pedig eljutottam a csúcsok csúcsára azzal, hogy részt vehetek a hawaii ironmanen, ami a sportág kultuszversenye – mesélte Brassay Réka, aki heti 15-20 órát készül a megmérettetésre.

Elképesztő sportteljesítménye mellett két gyermek büszke édesanyja, aki a veszprémi önkormányzat építésügyi osztályán dolgozik. Mikor arról kérdeztem, hogy lehet a teendőket összeegyeztetni, kissé csüggedten rávágta: sehogy. Majd, mintha magát is győzködné, az arcán széles mosollyal számolt be az őt segítő családi háttérről, amely nélkül nem lehetne ilyen sikeres.

Brassay kitartását talán a következő sztori példázza a leginkább. Egyik ausztráliai erőpróbája előtt ugyanis elütötte egy autó. – Így „kicsit összetörve” kellett rajthoz állnom – számolt be a meghökkentő esetről úgy, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne egy héttel a baleset után rajthoz állni.

Okoskarkötővel kontrollálja erejét

Szinte minden sportágban egyre nagyobb térhódítást nyernek az „okoseszközök”. Így van ez a triatlonnal is. Főhősünk egy teljesítményfigyelő készülék segítségével – wattban – méri aktuális erőbedobását. A triatlonos megjegyezte: ilyen mértékű erőfeszítésnél könnyű elszámolnia magát a sportolónak, ezt lehet megelőzni a folyamatos erőbevitel monitorozzással.

Az ironman világbajnokságon a 2016-os esztendőben egy másik veszprémi sportember is megméretheti magát. Rónaszéki Balázs is rajthoz állhat a világ legkitartóbb embereinek futamán.

Zatkalik Dániel
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.