Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Németh Zsanett riói kvótát szerzett!

2016. április 23. 9:36 // Forrás: MTI/vehirsport.hu
A Veszprémi Dózsa korábbi – jelenleg az Újpestet erősítő – 22 éves birkózója olimpiai kvótát szerzett a birkózók Ulánbátorban zajló kvalifikációs versenyének szombati versenynapján.

Az UTE 75 kilogrammban érdekelt sportolója, Németh Zsanett rögtön a nyolc között kezdett, méghozzá a komoly eredménnyel nem rendelkező tajvani Huj Ce Csang ellen. A mérkőzés a várt forgatókönyv szerint zajlott, s a magyar kevesebb mint három perc alatt technikai tus győzelmet aratott.

Az elődöntőben aztán az a német Anna Schell következett Németh számára, akit márciusban 8-3-ra győzött le az U23-as Eb fináléjában. Az összecsapást ezúttal is a magyar uralta, igaz, most nem tudott annyi akciót csinálni. Az első három percben egy szép gáncs után lecsavarta riválisát és mögé ment, így a szünetben 2-0-ás előnyben volt, a másodikban pedig, miután Schell egy kiléptetéssel 2-1-re feljött, egy határozott akcióval két pontért megdobta ellenfelét. A hajrában Németh már csak előnye tartására törekedett, Schell pedig csak az utolsó másodpercben tudta egyszer szőnyegen kívülre vinni, így a 22 éves újpesti birkózó 4-2-es győzelemmel szerezte meg a kvótát, s jutott döntőbe.

A magyar női birkózás legeredményesebb alakja, a 63 kilogrammban érdekelt Sastin Marianna szintén döntőbe jutott, s szerzett ezzel kvótát, ami azt is jelenti, hogy pályafutása harmadik olimpiájára készülhet.

Németh Zsanett a második magyar női birkózó, aki olimpián szerepelhet, ugyanis korábban csak Sastin Marianna képviselte a magyar színeket a nyári játékokon.

A két női kvótával hétre nőtt a Rióban indítható magyar birkózók száma: a tavalyi vb-n Lőrincz Viktor (kötöttfogás 85 kg), a szerbiai Nagybecskereken rendezett európai kvalifikációs versenyen Lőrincz Tamás (kötöttfogás 66 kg), Varga Ádám (kötöttfogás 98 kg) és Veréb István (szabadfogás 86 kg), pénteken Ulánbátorban pedig Bácsi Péter (kötöttfogás 75 kg) harcolta ki az olimpiai részvétel jogát. Birkózásban a versenyzők az országnak szerzik a kvótát.

A valóra vált álom

Németh Zsanett Berhidán nevelkedett, Mohácsi László és Nesó Sándor kezei alól került Veszprémbe a berhidai klub megszűnését követően. A megyeszékhelyen Izsák Károly és Faragó Zsolt egyengette tovább pályafutását. 2011-ben a Veszprémi Dózsa és a Csepel színeiben kadet Európa-bajnoki bronzérmes lett, majd megszerezte a magyar női birkózás történetének első kadet világbajnoki címét. 2013-ban a junior Európa-bajnokságon második lett, amit egy évvel később meg tudott ismételni. 2015-ben az U23 Európa-bajnokságon bronzérmet, 2016-ban pedig aranyérmet szerzett. Jelenleg az Újpest színeit erősíti.

Napra pontosan két évvel ezelőtt jelent meg portálunkon egy beszélgetés a kitűnő sportolóval, aki elmondta, minden vágya, hogy ott lehessen a riói játékokon.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.