Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új szövetségi kapitány az orosz férfi kézilabda-válogatott élén

2015. február 19. 18:42 // Forrás: MTI
Dmitrij Torgovanov lett a magyarokkal azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szereplő orosz férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A segítője Lev Voronyin lesz.

Oleg Kulesov azt követően mondott le két hete, hogy a csapat óriási csalódást okozva csak a 19. helyen végzett a február elsején zárult katari világbajnokságon - idézte az orosz szövetség honlapját az EHF.   

 A 43 esztendős Torgovanov játékosként olimpiai (2000), világ- (1993, 1997) és Európa-bajnok (1996). Edzőként a Szanktpetyerburgot sorozatban négyszer a Bajnokok Ligája csoportkörébe vezette, a mostani szezonban pedig - a Grundfos-Tatabányát búcsúztatva - az EHF Kupa csoportkörébe jutatta.    

A másodedző, a szintén 43 éves Voronyin ugyancsak mindent elért válogatott játékosként.    

Az oroszok az Eb-selejtezőben eddig egy meccset játszottak, nyertek Portugáliában. Legközelebb április 28-án fogadják az ukránokat, két nappal később pedig a magyarokat Permben. A magyar-orosz találkozó május 2-án vagy 3-án lesz. A magyarok ezt megelőzően hazai környezetben nyertek a portugálok ellen, majd Ukrajnában.    

A kvartettből az első két helyezett jut ki a jövő januári lengyelországi Európa-bajnokságra, ahol egy jó szerepléssel életben lehet tartani az esélyt a 2016-os riói olimpiai részvétel kiharcolására.    

Az orosz szövetség elnöksége döntött a női válogatott szövetségi kapitányának sorsáról is. A csapat a tavaly decemberi, magyar-horvát közös rendezésű kontinensviadalon nem került tovább a magyar érdekeltségű győri csoportból a középdöntőbe, s végül csak  14. lett. Jevgenyij Trefilovtól azonban nem köszöntek el, és júniusban, a németek elleni vb-selejtezőn is ő irányíthatja az együttest. A párharc győztese vehet részt a decemberi, dániai, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.    

A férfi és női válogatott gyenge szereplése miatt lemondott az Orosz Kézilabda Szövetség elnöke, a 2013-ban megválasztott Vlagyimir Nyeljubin.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.