Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Pars Krisztián megvédte címét

2014. augusztus 16. 17:26 // Forrás: MTI
A kalapácsvető Pars Krisztián megvédte címét a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon szombaton: 82,69 méterrel, a világ idei legjobb eredményével lett aranyérmes.

Az olimpiai bajnok a világbajnok ellen - így harangozták be a szervezők a férfi kalapácsvetés döntőjét, ebből is kiderült, hogy a Londonban aranyérmes Pars legnagyobb ellenfele a lengyel Pawel Fajdek volt. Ebben az évben csak ők ketten dobtak 82 méter fölött, a szombathelyi atléta 82,49-cel vezette a világranglistát, az öt legjobb eredmény közül négy az övé volt.

Kettejük párharca azért is ígérkezett különlegesnek, mert eltérő stílust képviseltek. Amíg Parsnál a technika a legfontosabb, s verseny közben is folyamatosan tud építkezni, addig Fajdek inkább erőből oldja meg a feladatot, sokat hibázik és kockáztat, de ha beletalál, nagyot dob. A selejtezőben Fajdek volt a jobb, másodikra megdobta a finálét jelentő 75 méteres szintet (77,45), míg Parsnak nem ment igazán (74,44).

Szombaton ragyogó napsütésben kezdte a versenyt a 12 dobó. Fajdek került előbb sorra és a hálóba vágta a kalapácsot. Pars az utolsó dobó volt, de 78,11 méterrel azonnal az élre állt.

A második körben Fajdek 78,48-cal átvette a vezetést, Pars pedig három centivel kisebbet dobott nála. A szemüveges lengyel a folytatásban ugyan 80 fölé jutott, de kilépett. Pars viszont egy gyors forgás után, hangos Jó! kiáltással 82,18 méterig hajított a 7,26 kilogrammos kalapácsot.

Három sorozat után már csak a legjobb nyolc folytatta, kiesett többek között a olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmes olasz Nicola Vizzoni.

Fajdek újra hibázott, a 32 éves magyar versenyzőnek pedig 78,36 méter következett.
Az ötödik sorozat nagy dobásokat hozott: Fajdek 82,05-öt, Pars pedig 81,69-et ért el. A harmadik helyre feljött a korábban fehérorosz és német színekben is szerepelt, ezúttal orosz Szergej Litvinov 79,35-tel.

Az utolsó körben az volt a kérdés, lesz-e még egy nagy dobása Fajdeknak. Nem volt, a kalapács hozzáért a hálóhoz, így le se mérette. Pars már győztesként léphetett a dobókörbe, de klasszisát jelzi, hogy nem lazsálta el utolsó kísérletét sem, sőt 82,69 méterrel egyéni csúcsot, s egyben a világ idei legjobbját érte el.

Pars, a magyar atlétika legeredményesebb versenyzője, sorozatban hatodik világversenyén szerzett érmet: a 2010-es barcelonai Eb-n harmadik, a 2011-es és a 2013-as vb-n második volt, 2012-ben megnyerte az Eb-t és az ötkarikás játékokat is.

Férfi kalapácsvetés, Európa-bajnok:
Pars Krisztián 82,69 m
2. Pawel Fajdek (Lengyelország) 82,05
3. Szergej Litvinov (Oroszország) 79,35

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.